Povjerenstvo: Kažnjen kninski gradonačelnik, postupci protiv Kovačevića i Vidović

12.11.2020. 13:52:00

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je u četvrtak s 3000 kuna kninskog gradonačelnika Marka Jelića zbog zloporabe prava i pokrenulo postupak protiv bivšeg čelnika Janafa Dragana Kovačevića i pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Jelić je kažnjen zbog zlouporabe dužnosničkih prava jer je u ime Grada Knina potpisao izjavu o partnerstvu s udrugom Scientica Populo, u kojoj su on i supruga osnivači.

Uz to su u trenutku potpisivanja izjave bili u izvršnom odboru udruge koja je za svoj projekt dobila sredstva EU-a, pri čemu je ostvarila dodatne bodove zahvaljujući partnerstvu s gradom.

Gradonačelnik Knina, koji je došao na sjednicu, ustvrdio je kako nije napravio ništa krivo i da je kažnjen jer je čitavo vrijeme bio vjerodostojan i častan, ne počinivši ni jednu stvarnu pogrešku koja bi nanijela bilo kakvu štetu, već je napravio korist.

Jelić je rekao kako se radi o sitnom projektu, a sporazum su mogli potpisati i njegovi zamjenici, ali im on nije dozvolio "jer je sve bilo uredno pa zašto bi netko snosio odgovornost".

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek odgovorio je Jeliću da ne razumije Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Mogao je zatražiti mišljenje pa bi mu rekli kako bi bilo bolje to dati zamjenici da potpiše, dodao je.

Pravobraniteljicu prijavili zaposlenici koji su pušili kraj parkirališta

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv Kovačevića, koji se nalazi u istražnom zatvoru, jer prije stupanja na dužnost čelnika Janafa nije prenio upravljačka prava u tvrtkama Finkor, u kojoj ima sto posto vlasništva, i Rašeljka, u kojoj ima udio od pet posto vlasništva.

Postupak je pokrenut i protiv Lore Vidović zbog zlouporabe dužnosničkih prava jer je tijekom godišnjeg odmora koristila službeni automobil.

Vidović je u odgovoru navela da se radi o službenom automobilu za terenske obilaske djelatnika koji ima pravo koristiti i izvan službe. Dodala je kako je automobil koristila krajem srpnja i početkom kolovoza jer je ranijih godina morala prekinuti godišnji odmor te da je sama platila trošak goriva.

No, Povjerenstvo je utvrdilo da gorivo nije jedini trošak korištenja automobila jer su tu i ostali troškovi, poput guma, registracije i osiguranja, koji godišnje stoje 8000 kuna.

Vidović su prijavili zaposlenici koji su pušili cigarete kraj parkirališta na kojem Vidović parkira službeni automobil. Bilo im je čudno što je na službeni automobil postavljena krovna kutija Thulle, nakon čega ga nisu vidjeli dva tjedna.

Zaključili su da je Vidović otišla na godišnji odmor službenim automobil pa su tražili Povjerenstvo da to provjeri.

(Hina) xmvr ymd

Izvor: Hina.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.