POVUČEN PRIJEDLOG: Bandić, ljevica i dio HDZ protiv Ulice stožernog generala Janka Bobetka

27.02.2018. 14:46:59

Prijedlog o imenovanju ulice po stožernom generalu Janku Bobetku danas je povučena s dnevnog reda Skupštine Grada Zagreba na zahtjev predlagatelja. Odluku je povukao Zlatko Hasanbegović jer Bandićev klub imao primjedbe. Prijedlog Gradskoj skupštini da jedna od zagrebačkih ulica dobije ime po generalu zbora Janku Bobetku prije dvije godine uputio Hrvatski generalski zbor. Potporu prijedlogu dali su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Gradski ured za branitelje Grada Zagreba. Rada Borić i ljevičarske udruge bile su protiv smatrajući taj prijedlog skandaloznim jer je protiv Bobetka u Haagu bila podignuta optužnica. Bandić je u prvi mah podržao prijedlog, a onda je, sa Zelenima i Reformistima, na prošloj sjednici Skupštine zatražio povlačenje s dnevnog reda te točke kako bi se tražilo očitovanje nadležnog državnog tijela s obzirom na dužinu naziva “Ulica stožernog generala Janka Bobetka“.  Njegov neslužbeni prijedlog bio je da se ulica zove  “Ulica Janka Bobetka“. Janko Bobetko u JNA je imao čina generala, a u Hrvatskoj vojsci dobio je čin generala zbora. Kad su sva mišljenja bila pribavljena i kad je točka o imenovanju ulice u Novom Zagrebu po stožernom generalu Janku Bobetku trebala biti na dnevnom redu došlo je do novog neslaganja. Hasanbegović je, u ime predlagatelja, povukao točku s dnevnog reda jer nije imao podršku većine u Skupštinu. O tome njegov stranački kolega Tomislav Jonjić za portal Direktno kaže: “Nijedna od gradskih službi nije imala primjedbu, a gradonačelnik je pismeno izrazio svoje neprotivljenje. No, uoči siječanjske sjednice Gradske skupštine pokušao je izmijeniti odluku jedinoga ovlaštenog predlagatelja, Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova pa je uz pomoć ljevice i dijela HDZ-a uspio točku skinuti s dnevnog reda.” Jonjić naglašava kako je na sjednici predsjedništva Gradske skupštine sredinom veljače gradonačelnik Bandić napokon objasnio svoje motive. “Gradonačelnik je rekao kako želi počastiti i partizansku prošlost generala Bobetka i njegove braće. Osim što nas time gura u suvišne ideološke rasprave, gradonačelnik time krši Poslovnik i svojata pravo koje nema, pravo na predlaganje naziva ulica. On je, dakle, izazvao povlačenje prijedloga pa neka preuzme i odgovornost za štetu koju trpe poduzeća i građani koji zbog neimenovanja ulice ne mogu ostvariti svoja prava”, rekao je Tomislav Jonjić i dodao kako je Milanu Bandiću ovo prigoda da nauči kako je vrijeme faraonskog upravljanja gradom zauvijek i nepovratno prošlo.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.