Povučeno HRT-ovo ograđivanje od Stankovićeve teze da se u Hrvatskoj vodio građanski rat

05.12.2017. 17:46:30

U emisiji “Nedjeljom u dva”, emitiranoj 19. studenog, voditelj Aleksandar Stanković je inzistirao na tome da se Domovinski rat prikaže kao djelomično građanski rat, na temelju netočne teze da su se dio građana Hrvatske pobunio protiv Republike Hrvatske. Nekoliko dana kasnije oglasio se i HRT, koji se ograđuje od stava svoga voditelja, ali ne navode je li protiv njega pokrenut stegovni postupak. O tome se raspravljalo i glasovalo na sjednici Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije gdje je 7 članova branilo Stankovića, a 4 je podržalo HRT u ogradi od stava njihovog voditelja, piše narod.hr Stankovića su branili Vlaho Bogišić, Dean Šoša, Ivica Maštruko, Neda Ritz, Saša Milošević, Maja Sever i Nikola Baketa. Četvero koji su bili protiv Stankovićevog postupka, te su podržali HRT-ov postupak su Zdravko Kedžo, Ivo Lučić, Robert Markt i Zorislav Lukić. Zanimljivo je da se Ivica Maštruko govoreći na sjednici u jednom trenutku Aleksandra Stankovića nazvao Aleksandrom Rankovićem. Ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić je pokušao objasniti da kod HRT-ove ograde od stava voditelja nije riječ o cenzuri nego da je Stanković četiri puta tražio od gosta Peđe Predraga Mišića da se izjasni je li Domovinski rat građanski rat, te je dodao da to nije novinarstvo nego isljeđivanje sugovornika dok ne prizna. S tim se složio i predsjednik Programskog vijeća Zdravko Kedžo i rekao da je Domovinski rat ono što on jest, što stoji u Ustavu, da to nije bio nikakav građanski rat i da on jako dobro zna protiv koga se u ratu borio i ako treba ponovno bi. Sjednica je nakon toga prekinuta. Ante B / Kamenjar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.