Praljkova i Pušićeva obrana najavile žalbe na presudu

28.06.2013. 23:11:11

ZAGREB -Obrane bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a Slobodana Praljka i bivšeg načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića podnijele su u petak najave žalbe na presudu kojom su osuđeni na 20 odnosno 10 godina zatvora, dok je predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron ostaloj četvorici osuđenih bosanskohercegovačkih Hrvata kao i tužiteljstvu odobrio produljenje roka za najavu žalbe.

Obrana generala Praljka napisala je kako su u njegovom slučaju počinjene i pravne i činjenične pogreške u nepravomoćnoj presudi te se presuda mora poništiti i Praljak osloboditi svih optužbi ili se alternativno predmet mora vratiti na ponovno suđenje.

Obrana među ostalim navodi da su prvostupanjski suci pogriješili kad su zaključili da je tijekom rata u Herceg-Bosni početkom 90-ih godina postojao međunarodni oružani sukob uz umiješanost Hrvatske, kao i u pogledu zaključaka o postojanju udruženog zločinačkog pothvata te umiješanosti hrvatskih dužnosnika na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom u taj pothvat. Zaključke o udruženom zločinačkom pothvatu osporavat će, prema najavi žalbe, i Pušićeva obrana.

Obrane bivšeg predsjednika vlade Herceg Bosne Jadranka Prlića osuđenog na 25 godina zatvora, bivšeg ministra obrane Brune Stojića i bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoja Petkovića osuđenih na 20 godina zatvora te bivšeg zapovjednika vojne policije Valentina Ćorića osuđenog na 16 godina, kao i haško tužiteljstvo, zatražile su produljenje jednomjesečnog roka za podnošenje najave žalbe zbog kompleksnosti presude napisane na 2629 stranica na francuskom, te zbog nepostojanja verzije na engleskom jeziku.

Šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne ICTY je u svibnju osudio na kazne zatvora od 10 do 25 godina zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH koje su osmislili u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Tužiteljima je odobreno traženo produljenje roka za podnošenje najave žalbe od 90 dana a obranama tražena odgoda roka do objave engleske verzije presude.

Obrane su u interesu pravde zatražile da se produlji rok za podnošenje najavi žalbi na 60 dana od dana objave engleskog prijevoda presude, što je također odobreno.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.