Pravnik Josipović i kameleon Mesić uhvaćeni u prekršaju: Evo dokaza da godinama krše zakone i Ustavne odredbe

29.08.2014. 10:13:22

U državi na čijem čelu sjede političari prepuni apsurdnih odluka i poteza, ne treba previše čuditi da dvojica predsjednika Mesić i Josipović ne poštuju hrvatske zakone.

Hrvatski zakoni i Ustav najefikasnije se primjenjuju preko leđa običnih građana, kako to politička elita voli reći. Dok se s jedne strane trgovine zatvaraju zbog dvije kune viška u blagajni, s druge strane političari nas svako malo dovedu u apsurdnu situaciju primjenjujući dvostruke kriterije kojima štite vlastite pozicije i interese, kao da im povlastice koje uživaju na račun osiromašenog puka nisu dovoljne. U našoj maloj državi za velike političare uvriježilo se pravilo ponavljanja uhodanih fraza koje prestanu vrijediti odmah po završetku predizborne kampanje, u kojoj se političari poput razjarenih lavova bore za svoj dio plijena. U vrijeme kada izbacuju fraze često se služe onom da bi pred zakonom svi trebali biti jednaki. No, ubrzo potom svima postane jasno da živimo u zemlji u kojoj žive dvije skupine ljudi - obični mali čovjek koji zakone mora poštovati i veliki političar koji ne mora poštovati baš ništa. Da smo pred zakonom svi jednaki onda bi oni koji krše zakone, a osobito Ustav RH morali snositi posljedice. Jedan od najglasnijih zagovornika jednakosti i poštovanja zakona jest predsjednik Ivo Josipović, a uz bok ga prati najveći kameleon hrvatske politike Stipe Mesić. Premda se pozivaju na poštovanje zakona i ustavnih normi i oni sami toga se ne pridržavaju. Naime, u Hrvatskoj je na snazi Zakon o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske. U tom Zakonu pod točkom VI. Općih odredbi, članak 25. stoji procedura o lenti predsjednika RH, a i članak 26. Ustava RH točno propisuje u kojim prigodama šef države mora nositi lentu. Ipak, premda je u Zakonu sve jasno naznačeno, niti jedan od predsjednika toga se ne pridržava.

Pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević u razgovoru za naš portal podsjeća da je zakon donesen 1991. godine, a nikada od tada nije mijenjan. "Taj Zakon donesen je odmah nakon Ustava i morao bi se poštovati. Kako netko može biti predsjednik ako ne poštuje zakon i Ustav? Mesić također nije poštovao ovaj zakon, ali njemu je problem bio taj što je drugi hrvatski predsjednik", kaže pravnik naglašavajući da je u zakonu pa čak i u Ustavu sve jasno propisano. Osim što je prekršio zakon, Josipović je ne nošenjem lente prekršio i predsjedničku prisegu u kojoj je rekao da će poštovati hrvatske zakone i Ustav. "Stvar je vrlo jasna samo je prilično teško odrediti koje su sankcije. Znate, mi kada smo donosili zakon nismo računali na to da ga baš predsjednik neće poštovati. Toga nema nigdje i teško je reći koje su moguće sankcije", našalio se Kovačević. Zakon o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika RH u glavi VI jasno propisuje:

-Lenta predsjednika RH; članak 25. „Lenta predsjednika Republike Hrvatske je znak predsjedničke časti, sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave koje su položene kao i na zastavi Republike Hrvatske. Lenta je obrubljena zlatnim rubom. U sredini lente s prednje strane u bijelom polju nalazi se grb Republike Hrvatske obrubljen zlatnim rubom koji je s lijeve strane ukrašen izvezenim zlatnim grančicama hrasta, a s desne strane zlatnim grančicama masline. Lenta se nosi položena preko desnog ramena dijagonalno poprsjem do struka gdje se kopčom spaja s drugim krajem lente. Kopča je kvadratičnog oblika obrubljena zlatnim pleterom. Na sredini polja kopče je znak isti kao i znak na zastavi predsjednika Republike Hrvatske, ali bez natpisa na vrpci.I u Članku 26 se ističe

-Predsjednik Republike Hrvatske nosi lentu u posebnim svečanim prilikama koje su vezane uz predstavljanje Republike Hrvatske: na Dan državnosti; pri predaji priznanja; kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika; u drugim svečanim prilikama. I u Ustavu je jasno propisano da na vozilu predsjednika RH mora vijoriti predsjednička zastava, također na zgradi službene prostorije, ali i na stanu predsjednika kada tamo boravi.

  • Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr
  • Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.