Precizni podaci austrijske policije: Na Bleiburgu je bilo točno 61 235 hodočasnika

18.05.2015. 10:04:16

BLEIBURG se ove godine pamti po nezmjerno velikom broju ljudi koji su došli na obilježavanje 70. godišnjice Bleiburške tragedije, sjećanje na dan kada su jugoslavenski partizani likvidirali desetke tisuća pripadnika vojske NDH i civila koji su spas pred komunističkom vlašću tražili na Zapadu. Izvještavajući s Komemoracije hrvatski mediji navodili su da je u Bleiburg došlo oko 25 tisuća ljudi, umanjujući time značaj ovoga mjesta, austrijski mediji navodili su brojku od 65 tisuća posjetitelja. Austrijski novinari vodili su činjenicom da je policija morala osigurati i dodatni prostor na livadama zbog velikog broja hodočasnika koji su bili raspoređeni u dužini od gotovo dva kilometra – od grada Bleiburga do polja na kojem je bila Komemoracija. Prošle godine, po procjeni austrijske policije, u Bleiburgu je bilo oko deset tisuća posjetitelja. savska u blleiburgu 2 Dan poslije komemoracije stigli su precizni podaci austrijske policije koja navodi da je Komemoraciji u Bleiburgu nazočilo točno 61 235 hodočasnika. Komemoracija je održana u organizaciji  Počasnog bleiburškog voda i pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda Dragana Čovića. Iako je najavljivala kako će  nazočiti središnjoj komemoraciji 16. svibnja u Bleiburgu, predsjednica je počast žrtvama komunističkih zločina odala u četvrtak na Bleiburgu, u Maclju i Teznom, učinivši to bez najave i nazočnosti medija. Ovo nije prvi puta da hrvatska mediji umanju broj posjetilja nacinalnih okupljanja. Nedavno su nas, nakon braniteljskog Skupa zajedništva uvjeravali da na Trg bana Jelačića u Zagrebu može stati oko 20 000 ljudi. Isti ti mediji danima su ponavljali da se na prosvjedu za radio 101, kad je Trg bio tek dopola popunjen, skupilo oko 60 tisuća ljudi. Osobno nam je manje važno je li na Bleiburgu bilo 25 ili 61 tisuća ljudi, je li na braniteljskom Skupu zajedništva bilo 15 ili 60 tisuća okupljenih, ali čemu lagati. Poruke s Komemoracije u Bleiburgu su jasne, kao i poruke s braniteljskog Skupa zajedništva u Zagrebu. [slideshow_deploy id='43666']    

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.