Pred crnogorskom Vladom prosvjednici pjevali ‘Čavoglave’: ‘Obrana od pokušaja posrbljavanja’

09.04.2021. 09:26:00

Više stotina građana prosvjedovalo je u četvrtak ispred zgrade Vlade u Podgorici zbog najave izmjena Odluke o kriterijima za stjecanje crnogorskog državljanstva i izmjenama Zakona o registru prebivališta i boravišta, prenose najveće crnogorske novine Vijesti.me. 

Podsjetimo, prosrpske stranke u Crnoj Gori predvođene Demokratskim frontom (DF), koje su nakon prošlih parlamentarnih izbora s vlasti svrgnule Milu Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista (DPS). U pozadini novih nemira je rasprava o dvojbenim kriterijima za stjecanje crnogorskog državljanstva i spornih izmjena Zakona o registru prebivališta i boravišta. 

“Danas su na dnevnom redu prosrpske Vlade u Podgorici bile vrlo opasne odluke po opstanak mlade, nezavisne države Crne Gore, a tiču se dvojbenih kriterija za stjecanje crnogorskog državljanstva i spornih izmjena Zakona o registru prebivališta i boravišta… Vučićevi velikosrbi i ekstremistička SPC imaju namjeru na brzi način, omogućiti stjecanje državljanstva za više od 60.000 stranaca, većinom Srba i ubaciti ih na biračke popise… Istodobno, demografskim inženjeringom prosrpska Vlada pokušat će iz državljanstva Crne Gore izbrisati brojno iseljeništvo, koristeći korona krizu i nemogućnost kretanja tisuća Crnogoraca rasutih diljem svijeta…”, napisao je novinar i voditelj Bujice Velimir Bujanec koji je i podijelio snimku okupljenih kako pjevaju Thompsonovu budnicu ‘Bojna Čavoglave’.

Novim zakonom koji je predložila crnogorska Vlada pretežito srpske orijentacije omogućilo bi se brže stjecanje državljanstva jer se htjelo uvesti zakonsko pravilo da državljanstvo mogu dobiti svi koji neprekidno borave na teritoriju Crne Gore 10 i više godina. Vlada je uz to predložila i uvjet da građanin koji traži državljanstvo mora imati zakoniti boravak, a što u praksi podrazumijeva prebivalište u Crnoj Gori.

Večer uoči prosvjeda zasjedalo je predsjedništvo Demokratske partije socijalista, čelnika Mila Đukanovića, aktualnog crnogorskog predsjednika, koje je u priopćenju navelo kako će ta stranka ”braniti Crnu Goru od agresivnog pokušaja posrbljavanja”.

Istovremeno, crnogorska Vlada htjela je izmijeniti i Zakon o registrima prebivališta i boravišta, a izmjene bi podrazumijevale obveznu odjavu prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu s namjerom da u njoj ostane živjeti, ali i za one građane za koje bi se provjerom utvrdilo da ne stanuju na prijavljenoj adresi.

Takvi prijedlozi izazvali su revolt kod dobrog dijela Crnogoraca, ali i današnjih prosvjednika koji smatraju da se time pokušava nasilno promijeniti demografska i biračka struktura stanovništva te da Vlada doslovno želi “posrbiti” desetke tisuća građana.

Skandirali su „Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro“

Prosvjednici su rušili zaštitne ograde i nasilu pokušali ući u samo predvorje Vlade, a policijske službenike gađali su jajima. Skandirali su „Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro“, „Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora“, „Kosovo je pored Srbije“ i „Izdaja, izdaja“, piše Večernji list.

Prosvjed je organizirao Patriotsko-komitski savez (PKSCG), a službeno je počeo u 11 sati. Policija je putem razglasa u jednom trenutku prosvjednicima kazala kako je “prijedlog zakona povučen te da se mogu slobodno razići” na što su prosvjednici odgovorili da neće dozvoliti izdaju te da će ući fizički u zgradu Vlade ako ih vlasti prevare.

Orile su se poruke upućene predsjedniku crnogorske Skupštine Aleksi Bečiću, potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i ostalim političarima. Prosvjednike su podržali čelnici tamošnjeg SDP-a Ivan Vujović i Mirko Stanić kao i Jelena Perović iz Liberalne partije. 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.