Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu Makedoniji

26.04.2018. 18:45:49

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je posjetu Makedoniji. Sastala se s makedonskim kolegom Đorgeom Ivanovim, a popodne će se susresti i s premijerom Zoranom Zaevom, predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem te s hrvatskom zajednicom u Makedoniji. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano je dočekana u Skopju, a predsjednik Ivanov primio ju je u Vili Vodno. Na zajedničkom obraćanju medijima Ivanov je kazao da je tijekom razgovora zaključeno da su bilateralni odnosi prijateljski i bez otvorenih pitanja. Razgovarali smo o bitnim pitanjima u objema državama, aktualnostima u regiji, integrativnom procesu Makedonije. Osobito cijenim potporu RH za potporu u pristupnim pregovorima u EU i članstvo u NATO-u. Pozdravljamo stav RH da bilateralni sporovi ne trebaju biti prepreka euroatlantskom putu. U našoj regiji postoji pozitivno iskustvo paralelnog odvijanja pregovaranja i pronalaženja zajedničkog rješenja za otvorena pitanja. To je primjer između Republike Hrvatske i Republike Slovenije koji se može primijeniti i u slučaju Republike Makedonije. Ivanov se zahvalio i na hrvatskoj potpori Makedoniji u vezi migrantske krize. Kazao je i da postoji neiskorišteni potencijal za produbljenje gospodarske suradnje dviju država. Cilj nam je da Hrvatska idućih godina bude među pet najvećih trgovačkih partnera Makedonije, kazao je i dodao da je bilo riječi i o hrvatskoj zajednici u Makedoniji i makedonskoj zajednici u Hrvatskoj. Posvećenost Hrvatske i Sloveniji regiji vidi se u procesu Brdo-Brijuni. Sastanak te inicijative održat će se sutra u Skopju. Proces Brdo-Brijuni je jedina autentična inicijativa koja potiče politički dijalog među državama regije, kazao je makedonski predsjednik. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je među ostalim da je poznato da Hrvatska snažno podržava put Makedonije u euroatlantske integracije. Zato sa zadovoljstvom pozravljamo preporuku Europske komisije za otvaranjem pristupnih pregovora članstva Makedonije u EU. Hrvatska će učiniti sve što je u našoj moći da se što prije, do lipnja ako je moguće, donese odluka o datumu otvaranja pregovora, izjavila je hrvatska predsjednica.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.