Predsjednica zove šefa HDZ-a i SDP-a na sastanak: Karamarko će se odazvati Milanović vjerojatno neće

10.04.2015. 09:10:42

Milanović nije pozvan kao premijer, već kao šef SDP-a što ga je, tvrde njegovi suradnici, prilično iznenadilo Predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović idućeg tjedna počinje s razgovorima s čelnicima svih hrvatskih političkih stranaka. Za utorak je na razgovor pozvala Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a (u 9 sati), te predsjednika glavne oporbene stranke, HDZ-a, Tomislava Karamarka, u 10 sati ujutro. - Predsjednica okuplja i otvara prostor za društveni razgovor o ključnim točkama gdje bi se mogao postignuti konsenzus, barem minimum sloge oko bitnih pitanja, objašnjavaju u Uredu predsjednice njezinu inicijativu. Nakon čelnika stranaka, predsjednica će na razgovor pozvati i šefove sindikalnih središnjica. Zoran Milanović jučer je od predsjednice dobio poziv da je u utorak posjeti na Pantovčaku. No, Milanović nije pozvan kao premijer, već kao predsjednik SDP-a što ga je, kako doznajemo od njegovih bliskih suradnika, prilično iznenadilo. Nema, kažu, baš ni jednog razloga zbog kojega bi predsjednica trebala razgovarati sa šefovima parlamentarnih stranaka. Ona, doduše, ima takvu ustavnu ovlast, ali se ona odnosi na situaciju nakon parlamentarnih izbora kada poziva na konzultacije predsjednike parlamentarnih stranaka i nakon toga odlučuje kome će povjeriti da bude mandatar za sastavljanje vlade. Iz HDZ-a potvrđeno da će Karamarko doći Na pitanje hoće li se Milanović ipak odazvati pozivu, naš je sugovornik iz njegove stranke rekao da je to teško očekivati. Tim prije, nastavlja, što je Vlada pozvala predsjednicu na sjednicu Vlade kako je to i više puta tražila tijekom kampanje, ali se sada ne odaziva na poziv. Iz HDZ- a je potvrđeno da će se predsjednik te stranke Tomislav Karamarko odazvati pozivu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i doći na sastanak u utorak na temu razvoja i gospodarskog razvitka Hrvatske. U HDZ-u kažu kako je jasno da će se šef najveće oporbene stranke odazvati pozivu predsjednice koju je iznjedrio HDZ-u. U toj stranci podsjećaju kako je gospodarstvo i ekonomski oporavak temelj na kojem i HDZ gradi svoj gospodarski program. I šef HDZ- Karamarko uoči izbora glavni je fokus stavio na gospodarski razvitak Hrvatske. Glavne poruke koje ponavlja u zadnje vrijeme su iseljavanje mladih iz Hrvatske i otvaranje radnih mjesta.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.