Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir uvjetno je osuđen na šest mjeseci zatvora!

12.07.2014. 07:44:00

Nepravomoćnom presudom odlučeno je kako Budimir neće biti upućen u zatvor ukoliko u razdoblju od godinu dana ne počini neko novo kazneno djelo, a oduzet mu je pištolj za kojega nije posjedovao potrebnu dozvolu.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir uvjetno je osuđen na šest mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za nedopušteno posjedovanje oružja, potvrđeno je u petak iz Općinskog suda u Sarajevu pred kojim je i vođen proces. Nepravomoćnom presudom odlučeno je kako Budimir neće biti upućen u zatvor ukoliko u razdoblju od godinu dana ne počini neko novo kazneno djelo, a oduzet mu je pištolj za kojega nije posjedovao potrebnu dozvolu.

Sporni pištolj u Budimirovu su uredu u zgradi Predsjedništva BiH pronašli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su u travnju 2013. došli uhititi predsjednika FBiH pod sumnjom za primanje mita i protuzakonito posredovanje odnosno pomilovanje osuđenika za različita kaznena djela.

Budimir je tada na spektakularan način i uhićen te je u pritvoru proveo mjesec dana, a pušten je nakon što je Ustavni sud utvrdio da su mu narušena prava.

Tužiteljstvo BiH, koje je vodilo istragu o cijelom slučaju, Budimira je u studenom prošle godine optužilo zbog navodnog protupravnog pomilovanja osuđenika.

Uz Budimira optužen je bio i ministar pravosuđa FBiH Zoran Mikulić te još pet osoba.

Sud BiH se međutim u tom predmetu u prosincu 2013. godine proglasio nenadležnim, a slučaj je nakon toga prepušten Županijskom sudu u Sarajevu koji do danas nije podignuo nikakvu drugu optužnicu osim one za nedopušteno posjedovanje oružja.

Braneći se od te optužnice predsjednik FBiH je pred sudom izjavio kako je pištolj nabavio zakonito a da je previdom zaboravio produžiti dozvolu.

Sudski procesi i istrage aktualnog predsjednika FBiH, koji je i umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nisu omele u političkoj karijeri.

Budimir obnaša i dužnost predsjednika Stranke pravde i povjerenja (SPP), a na listopadskim općim izborima u BiH kani se natjecati za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

  • Autor: hina
  • Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.