Predstavljanje knjige o Imotskoj krajini u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije

03.10.2017. 19:27:22

Predstavljanje knjige o Imotskoj krajini u dokumentima Ozne, Udbe i Narodne milicije - - IMOTSKI, PODSTRANA, ZAGREB

HRVATSKA DRUŽBA POVJESNIČARA „DR. RUDOLF HORVAT“ POZIVA VAS NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE AUTORICE BLANKE MATKOVIĆ

IMOTSKA KRAJINA U DOKUMENTIMA OZNE, UDBE I NARODNE MILICIJE (1944.-1957.), LIKVIDACIJE I PROGONI

Dokumenti objavljeni u knjizi prikupljeni su između 2006. i 2011. u fondu Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP) za Dalmaciju koji se čuva u Državnom arhivu u Splitu i u fondu Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP-a SRH koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a većina nikada ranije nije objavljena. Okosnicu ove zbirke dokumenata, na preko tisuću stranica, čine elaborati Narodne milicije iz 1956. i 1957. godine i to za svako selo Imotske krajine zasebno te za tri stanična područja – Imotski, Zagvozd i Cista Provo. U prvom dijelu knjige, uz elaborate su dodani popisi nestalih koje je 1945., 1946. i 1947. pripremala Ozna, odnosno Udba, i to za svako selo pojedinačno, osim za ona naselja za koja popisi nisu nađeni ili sačuvani. U drugom dijelu zbirke nalaze se razni popisi, veoma često bez datuma i pečata zbog čega ih je nemoguće precizno datirati i zaključiti tko ih je točno sastavljao. Ti dokumenti uključuju popise likvidiranih, nestalih, suđenih, zatočenih, „narodnih neprijatelja“, „ratnih zločinaca“, iseljenika u prijeratnoj i poslijeratnoj emigraciji, osoba na izdržavanju kazne i osoba kojima je bilo oduzimano državljanstvo. Ova zbirka dokumenata predstavlja značajan doprinos istraživanju suvremene povijesti Imotske krajine, a brojni dokumenti, objavljeni u ovoj knjizi, po prvi puta otkrivaju stvarnu sudbinu mnogih Imoćana koji su do objavljivanja ove zbirke bili tek „nestali na Križnom putu“. Stoga se nadamo da će ova knjiga pomoći naročito obiteljima stradalnika kojima preko 70 godina nije bilo dozvoljeno znati istinu o njihovima bližnjima iako je ta istina bila zapisana nadohvat ruke – u lokalnoj miliciji, Ozni i Udbi. Promocije ovog izdanja održat će se: 11.10.2017., Imotski, Gradsko kino, 19 sati (uz kulturno-umjetnički program)

Organizator: HDP „Dr. Rudolf Horvat“ uz potporu HSP Imotski Voditeljica: Žana Topić Sudjeluju: dr. sc. Zlatko Begonja Dragutin Koštro, prof. povijesti mr. sc. Blanka Matković (autorica) Magdalena Vuković (suradnica na izdanju)

12.10.2017., Podstrana, Trg dr. Franje Tuđmana 1 (zgrada Općine), 19 sati

Organizator: Hrvatska stranka prava (HSP) Voditelj: Mate Buljubašić, pukovnik 4. gardijske brigade Sudjeluju: Ivan Andabak, mag. hist. mr. sc. Blanka Matković (autorica) Magdalena Vuković (suradnica na izdanju)

17.10.2017., Zagreb, Tribina grada Zagreba, Kaptol 27, 18.30 sati (uz kulturno-umjetnički program)

Organizator: HDP „Dr. Rudolf Horvat“ Voditelj: Damir Ljubičić, pjevač Sudjeluju: mr. sc. Ivan Kozlica Stipo Pilić, prof. povijesti mr. sc. Blanka Matković (autorica) Magdalena Vuković (suradnica na izdanju)

Posjetitelji će ovu knjigu moći kupiti po promotivnoj cijeni od 200 kn. Posjetiteljima će ukratko biti predstavljena i zbirka dokumenata „Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije“ autorice Blanke Matković koja je u svibnju ove godine predstavljena u Splitu, Sinju i Dicmu. Cijena ove knjige je 150 kn. Medijski pokrovitelj ovih promocija je Braniteljski radio RH. Hrvatska družba povjesničara „Dr. Rudolf Horvat“ poziva sve zainteresirane da u što većem broju nazoče ovim predstavljanjima te zahvaljuje svima koji su do ovog trenutka pomogli da ove vrijedne zbirke dokumenata budu objavljene. Hrvatska družba povjesničara Dr. Rudolf Horvat Zagreb, Hrvatska Povezane vijesti: http://croatiarediviva.com/2017/09/27/portal-imotske-novine-objavio-prvi-dio-razgovora-s-blankom-matkovic/   http://croatiarediviva.com/2017/08/27/blanka-matkovic-imotska-krajina-drugom-svjetskom-ratu-poracu/   Web: www.croatiarediviva.com Facebook: https://www.facebook.com/CroatiaRediviva Facebook grupa: https://www.facebook.com/groups/1006415802798617/ Twitter: @CroatiaRediviva, https://twitter.com/CroatiaRediviva [embeddoc url="http://portal.braniteljski-forum.com/wp-content/uploads/pozivnica.pdf" download="all" viewer="google"]

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.