Predstavljena autobiografska knjiga hrvatskog branitelja s Kosova

14.05.2018. 08:29:04

Autobiografska knjiga „Kroz rat i mir – od vojnika do bojnika“ hrvatskog branitelja Serfeta Cirikovića predstavljena je u nedjelju u Virovitici u nazočnosti predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Đure Dečaka, pomoćnika ministar branitelja Nenada Križića i velikog broja autorovih suboraca. Na 188 stranica Ciriković opisuje djetinjstvo na Kosovu gdje je rođen, obrazovanje u vojnoj školi u Sarajevu, službovanje u garnizonu JNA u Virovitici, prelazak u Hrvatsku vojsku i Domovinski rat. Pisao je na osnovu sjećanja, bogate osobne dokumentacije i rokovnika sa zabilješkama svega onoga što se događalo na njegovom ratnom putu u razdoblju od 1991. do 1995. godine. „Radije bih da do knjige nije došlo i da nije bilo razloga za pisanje. Svjedoci smo da se neki događaji u kojima smo kao branitelji sudjelovali pomalo iskrivljuju i da se taj dio novije hrvatske povijesti ne prikazuje u pravome svjetlu. Smeta me najezda 'generala poslije bitke', osoba koje si daju za pravo lijepiti ljudima raznorazne etikete, pričati o nečemu u čemu nisu sudjelovali te narušavati dignitet hrvatskih branitelja i Domovinskog rata u cjelini“, rekao je Ciriković. Knjiga doprinosi novim spoznajama i saznanjima o važnim povijesnim zbivanjima u Virovitici tijekom Domovinskog rata. Posebnost je detaljan osobni prikaz života, rada i ustroja garnizona JNA u Virovitici uoči Domovinskog rata. „Trenutno je to jedni detaljni opis priprema JNA za rat u Hrvatskoj na teritoriji bivše općine Virovitica. Autor je tu neprikosnoveni izvor ključnih događaja, koji iz osobnog iskustva opisuje podjele, napetosti, sumnjičenja, stanje morala unutar garnizona uoči rata. Autorov pogled iznutra izuzetno je zanimljiv čitalačkoj publici koja je relativno uskraćena tim sadržajima u drugim izdanjima koja se bave problematikom Domovinskog rata “, smatra profesor povijesti Kristijan Gostimir. U ime nakladnika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata o knjizi je govorio general-pukovnik u miru Đuro Dečak. „Knjiga pomaže da se shvati svevremenost temeljnih ideja koje vojska kao svoju osnovnu ideju ima, a to su discipliniranost i taktika, što je u Domovinskom ratu nerijetko bilo i teško postići s obzirom na sve uvjete i mogućnost s kojima se tada vodio obrambeni rat na hrvatskom teritoriju. 'Kroz rat i mir – od vojnika do bojnika' je djelo koje je svojevrsna oda upornosti i često i sam autor, kao da sam sebe bodri. Govori da nema odustajanja i da ide dalje, najavljujući mogućnost i daljnjeg pisanja. Moja poruka svima je: pišite. Svatko ima pravo na svoju istinu, svatko od nas je na svoj način doživio Domovinski rat i stvaranje hrvatske države. Ali treba pisati ispravno, ovako kao što je Ciriković radio“, kazao je Dečak.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.