Pregovori u 14:30! Sindikati ponudu neće dati na izjašnjavanje, sami će odlučiti

02.12.2019. 09:35:00

Nakon višesatnih pregovora Vlade i sindikata održanih u nedjelju dogovor nije postignut te će se s razgovorima nastaviti u ponedjeljak u 14.30. Do postizanja dogovora nastavlja se štrajk u svim školama u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prosvjetarima su u prošlotjednoj ponudi Vlade, ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te 'osigurač' od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

Sindikalno članstvo na referendumu je velikom većinom odbilo tu ponudu, inzistirajući na izjednačavanju koeficijenata.

9:00

Pregovori s Vladom nastavljaju se danas u 14.30 sati, kazao je čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

8:44

Profesor hrvatskog jezika u zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Žarko Gazari razgovarao je s našom reporterkom Mateom Dominiković i komentirao tijek pregovora prosvjetnih sindikata i Vlade. Profesora smo pitali zna li što o ponudi Vlade, odnosno je li im sindikalno članstvo nešto predstavilo.

"Naslutili smo da bi moglo biti pozitivnih iskoraka. No, pričekajmo službene objave", kazao je.

Pitali smo ga i smatra li da će uslijediti slični zahtjevi iz drugih sektora.
"Nemojte misliti da jedna nepravda ne izaziva drugu. I sad, sve ovo što se događa nastaavnicima, odlazak mladih iz zemlje, to je sve povezano, upravo zbog domino efekta nepravde koji se provodi u zemlji već godinama".

Žarko GazarIzvor: N1

8:37


"Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola će danas imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću.

Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno, jer bi to produljilo štrajk", rekao je u razgovoru za N1 čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

"To nije bio uvjet Vlade, već je to logika situacije. Mi znamo što nam je raditi jer nam je to referendum rekao", dodaje.

Uskoro opširnije...

Vilim RibićIzvor: N1

7:57

Sutra će biti objavljeni rezultati PISA testova. Riječ je o istraživanju koje se provodi s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o kvaliteti, učinkovitosti i pravednosti obrazovnih sustava. Ovo je istraživanje provedeno netom prije početka eksperimentalne faze kurikularne reforme u svim školama, pa može poslužiti i kao početno ispitivanje znanja i razumijevanja učenika u području čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti nakon osnovnoškolskoga obrazovanja.

7:45

Danas u 19 sati u središnjici HDZ-a održava se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, što bi moglo značiti da će pregovori sa sindikatima biti održani prije toga. No, informacije o tome kad se nastavljaju pregovori u ovom trenutku još nema.

7:32


Kako doznajemo, na stolu su se u višesatnim pregovorima u nedjelju našli i koeficijenti. Ostaje za vidjeti kojom je dinamikom raspoređen rast koeficijenta i hoće li sindikati o tome odlučivati ponovno na referendumu ili će se o tome očitovati na sindikalnim tijelima.

6:55

Zbog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu, potvrđeno je u nedjelju navečer iz Banskih dvora.

Izvor: N1

Izvorni autor: N1/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.