Premijerom filma General o Anti Gotovini otvara se ovogodišnji Pulski filmski festival

15.05.2019. 17:48:57

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavljen je Hrvatski program 66. Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 13. do 21. srpnja. Tamo će premijerno biti predstavljen film General o Anti Gotovini koji će ujedno i otvoriti festivala. Ravnateljica Gordana Restović istaknula je da se sukladno javnom pozivu za sudjelovanje na 66. Pulskom filmskom festivalu, prijavilo više od 130 filmova što svjedoči o visokom interesu autora da svoje filmove predstave upravo u Puli. "Prijedlog selektiranih naslova potvrđen je na jučerašnjoj sjednici Festivalskog vijeća i vjerujem da će novine u programskoj koncepciji i mjestu prikazivanja biti dobro prihvaćene od strane publike“. Ujedno je i dodala da su svi tehnički, logistički i organizacijski planovi pri samom kraju i da je sve spremno za još jedno nezaboravno filmsko iskustvo te najavila da je osigurano i novo platno na kojemu će se prikazati najnoviji filmovi domaće i strane produkcije. Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković izjavio je da će se u Hrvatskom programu 66. Pulskog filmskog festivala natjecati 14 filmskih naslova od kojih osam u programu Hrvatskog filma i šest u programu Manjinskih koprodukcija. U programu Hrvatski film će se prikazati: General Antuna Vrdoljaka, kojim se Festival i otvara, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević, Dopunska nastava Ivana Gorana Viteza, Koja je ovo država Vinka Brešana, Moj dida je pao s Marsa Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop, Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine, F20 Arsena Antona Ostojića i Sam Samcat Bobe Jelčića. Natjecateljski program Manjinskih koprodukcija čine Šavovi Miroslava Terzića, Izbrisana Mihe Mazzinija, Reži Koste Đorđevića, Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske, Teret Ognjena Glavonića i Rafael Bena Sombogaarta. Hrvatski filmovi i manjinske koprodukcije izvan konkurencije (sekcija Kontrapunkt) bit će predstavljeni idući tjedan, a Međunarodni program i ostali programi u lipnju. Uz dugometražni, predstavljen je i program Kratke Pule u kojemu će se prikazati 7 kratkih igranih filmova: Više ne znam ko smo mi Borisa Homoveca, Minute Vanje Nikolić, Mehanika 2, Bojana Radanovića, Sahrana Tina Meze, Bepo Filipa Antonia Lizatovića, Uzimam Petra Varate i Ograda Lednite Zeqiraj i 3 dokumentarna filma: Pouke o čovječnosti Branka Ištvančića, Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana Marka Pavlovića i Vlade Bobana i Heroine domovinskog rata Irene Ščurić. Na zatvaranju Festivala bit će prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva te snimka koncerta Oliverovih 70 iz zagrebačke Arene.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.