PREMINUO DOMAGOJ ANTE PETRIĆ: U Hrvatsku se vratio nakon 50 godina egzila, nositelj triju visokih državnih odličja

24.10.2021. 17:04:00

U Zagrebu je u 83. godini umro istaknuti publicist i političar Domagoj Ante Petrić, povratnik iz Argentine koji je uz niz dužnosti u Ministarstvu povratka i iseljeništva RH te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bio i zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

Domagoj Ante Petrić rodio se je u Zagrebu 08. lipnja 1938. godine. Otac mu je bio dr. Ivo Petrić, liječnik rodom iz Dalmacije, a majka Rozalija rođ. Vlahović, učiteljica iz Zagreba.

Emigrirao je iz Hrvatske s roditeljima i sestrom 06. svibnja 1945., te nakon kraćeg boravka u Austriji i dvije godine provedene u Italiji, na Badnjak 1947. stiže u Republiku Argentinu, u Buones Aires, gdje prebiva do prosinca 1995. 

Midas - Nativno Internet oglašavanje

Novinarstvom se bavi od studentskih dana, bio je parlamentarni izvjestitelj, a među ostalima, članke su mu objavljivali španjolska agencija EFE, katolička agencija AICA te talijanske ANSA.

Hina/EPA

Vodio je i uređivao emisije na radiopostajama u Buenos Airesu.

Petrić je obnašao i dužnosti u Predsjedništvu Republike Argentine, u Tajništvu za demokratizaciju kulture i u Savjetu predsjednika Republike, a bio je i gostujući profesor političkoga novinarstva na argentinskom sveučilištu „John F. Kennedy”.

Kritičkim osvrtima na prilike u Hrvatskoj u vrijeme bivše Jugoslavije, Domagoj Ante Petrić omogućavao je mnogim hrvatskim iseljenicima u Južnoj Americi da se u svojim sredinama objektivno informiraju o tadašnjem položaju Hrvatske u jugoslavenskoj federaciji.

Nakon uspostave neovisne Republike Hrvatske, Domagoj Ante Petrić bio je i tajnik za kulturu i informiranje u prvome predstavništvu Republike Hrvatske u Argentini. 

Godine 1995., nakon pedeset godina egzila, na poziv prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vratio se u Hrvatsku, gdje je imenovan pomoćnikom ministra u Ministarstvu povratka i useljeništva. Zatim je 2000-tih djelovao u službi za Hrvate izvan domovine u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a potom do umirovljenja obnaša dužnost doravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

Bio je član Argentinskoga društva pisaca i novinarskog društva „Circulo de la Prensa” te član predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnog društva. Nositelj je triju visokih državnih odličja za rad u korist Republike Hrvatske. A svojevremeno bio je i član predsjedništva političke stranke Akcija za Bolju Hrvatsku.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Domagoj Ante Petrić / Kastela.org

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.