PREŠLA NA SRPSKU STRANU PA PROPALA: Na današnji dan raspala se Jugoslavenska narodna armija

22.10.2021. 15:54:00

Vrh Jugoslavenske narodne armije i Miloševićeva velikosrpska klika na samom su vrhuncu otvorene agresije na Hrvatsku uveli nova obilježja i simbole jugovojske. Njihov izgled objavio je tjednik Narodna armija, bez ikakva komentara.

Izbačena je tako u listopadu 1991., petokraka zvijezda, prepoznatljivo komunističko obilježje, a trebale su se ukloniti i Titove slike.

U sljedeća je dva mjeseca JNA je dobila modificiranu srpsku kokardu. Umjesto petokrake na kapama su se, kao i na vojničkim zastavama, pečatima i dokumentima trebale nalaziti trobojne kokarde u jugoslavenskim bojama. 

U rano proljeće 1981. JNA je prvi put oružano intervenirala ugušivši demonstracije Albanaca na Kosovu. Od tada vrh JNA je postupno prešao put od zagovornika komunističke Jugoslavije do oružane sile Miloševićeve Velike Srbije, kroz formu takozvane Treće Jugoslavije.

Službeno ukinuta 1992.

Na tom putu odbacila je sve maske pa je zapravo postala srpska vojska. Sve do listopada 1991. godine u vrhu JNA prevladavala je još nekakva “jugoslavenska” opcija s očuvanjem neznatno modificiranog komunističkog sustava. No poslije sloma planiranih ofenziva stari je model definitivno odbačene, piše HRT.

Zbog povlačenja iz Slovenije i poraza u Hrvatskoj JNA se praktički raspala, ali je službeno ukinuta tek u svibnju 1992. kada su od njezinih ostataka nastale Vojska Jugoslavije, Vojska Republike Srpske i Vojska Republike Srpske Krajine.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: vreme

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.