Pri kraju sindikalne pripreme za prikupljanje potpisa za referendum "67 je previše"

17.04.2019. 17:45:34

Posljednje pripreme za početak prikupljanja potpisa referendumske inicijative "67 je previše" za izmjene uvjeta odlaska u mirovinu su pri kraju i sve će biti spremno do početka prikupljanja 27. travnja, kazali su utorak na konferenciji za novinare čelnici tri sindikalne središnjice koje su pokrenule inicijativu. Sindikalci pozivaju građane da svojim potpisima, koji će se prikupljati između 27. travnja i 11. svibnja, podrže povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina, umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina, onemogućavanje podizanja dobi za stjecanje prava na starosnu mirovinu na 61 godinu, te produljenje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje uvjeta za mirovinu žena i muškaraca . Samo jedan posto radnika odlazi u prijevremenu mirovinu vlastitom voljom, 20 posto ih odlazi zbog bolesti, dok se većine poslodavci rješavaju jer su prestari, iznio je jedan od argumenata za referendum Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS). Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel uvjeren je da će uspjeti prikupiti dovoljan broj potpisa, možda čak i dvostruko više od potrebnih između 370 i 380 tisuća. Potpisi će se prikupljati na oko 300 štandova diljem Hrvatske, a bit će organizirane i mobilni štandovi koji će mijenjati pozicije. Potpisi će se prikupljati za 1. svibanj, Praznik rada, umjesto organiziranja tradicionalne prosvjedne sindikalne povorke, kazao je Novosel. Sindikalni čelnici pozvali također građane da se ne boje dati svoje potpise i ne podliježu "manipulacijama" iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava da bi promjene naštetile sustavu i smanjile mirovine. "Ne podliježite lažima, neistinama i projekcijama koje nisu utemeljene na realnosti a koje iznosi Vlada pod diktatom stranih i vanjskih centara moći", poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić. Tri sindikalne središnjice organizatori inicijative, SSSH, NHS i MHS u utorak u Zagrebu održavaju završni skup sindikalnih povjerenika i aktivista na kojem će se s regionalnim koordinatorima dogovoriti posljednji detalji organizacije i provedbe akcije prikupljana potpisa za referendum "67 je previše".

(Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.