Prije 24 godine ubijena prva žrtva Domovinskog rata – Josip Jović

31.03.2015. 09:21:49

Na vozilo su pucali krajiški pobunjenici iz zasjede, a autobus je čak i pogođen jednom tromblonskom minom koja na sreću nije eksplodirala. Prošle su 24 godine od Krvavog Uskrsa. Prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović poginuo je u akciji Plitvice. Danas će se povodom toga održati komemoracija ispred spomen-obilježja na Plitvicama. Josip Jović je hrvatski redarstvenik koji je rođen u Aržanu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Bio je prvi Hrvat koji je poginuo u Domovinskom ratu. Tog je dana ujutro na područje Plitvica došao autobus pun hrvatskih redarstvenika MUP-a. Na vozilo su pucali krajiški pobunjenici iz zasjede, a autobus je čak i pogođen jednom tromblonskom minom koja na sreću nije eksplodirala. Vozač autobusa – Ljubo Ćesić Rojs – otvorio je vrata i van su izašli redarstvenici u potjeru za pobunjenicima. Razvila se bitka u kojoj je paljba iz mitraljeza pogodila Josipa Jovića. Imao je pancirni prsluk, no pogođen je u nezaštićeni dio tijela. Preminuo je prije nego što su ga uspjeli helikopterom prenijeti u bolnicu. Posmrtno je unaprijeđen u bojnika Hrvatske vojske. Pokopan je sa svim vojnim počastima na groblju u rodnom Aržanu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.