Prije devet godina u pulskoj Areni beatificiran je naš mučenik i blaženik Miroslav Bulešić

28.09.2022. 16:30:00

 Na velebnoj svečanosti, u pulskoj Areni, 28. rujna 2013. godine obavljen je obred proglašenja blaženim mučenika naše Crkve, Miroslava Bulešića, uz nazočnost predstavnika Svetog Oca, uzoritog gospodina Angela kardinala Amata, prefekta Kongregacije za kauze svetih. Pored Kardinala Amata, na misnom slavlju bilo je 33 nadbiskupa, preko 700 svećenika i više od 20 tisuća vjernika. Brojno mnoštvo koje je ostalo izvan prostora Arene, pratilo je ceremonijal preko posebnih ekrana postavljenih za tu prigodu.

 Tako je i simbolično blaženiku Miroslavu Bulešiću ukazana posebna čast da u svojoj rodnoj Istri i pred svojim vjerničkim pukom, tu gdje su prije toliko stoljeća mučeničkom smrću stradavale tisuće prvih kršćana, on koji je isto tako podnio za Krista najveću moguću žrtvu, bude proglašen blaženikom – na slavu matere Crkve i svoga hrvatskoga naroda. No, njegovo proglašenje blaženikom na ovom mjestu, ima i mnogo dublji simbolički značaj. Upravo u istoj pulskoj Areni, komunistički Agitprop (preko svojih aparatčika) je teško i nepravedno optužio najuglednije katoličke svećenike javno pozivajući na njihov linč 12. svibnja 1945., a tog 28. rujna 2013. godine, služena je Sveta Misa kao žrtva za Boga, vjeru, istinu, pravdu, oprost krvnicima i uzdizanje mučenika Bulešića na čast Oltara.

 Krv blaženika čuva se i danas u župnom dvoru u Lanišću, a mjesto mučeničke smrti i njegov grob svake godine posjeti desetine tisuća vjernika. Iz prolivene krvi mučenika Miroslava Bulešića isklijali su novi izdanci vjere pa je nedugo poslije njegove smrti Lanišće dalo 7 novih svećenika.

 Tako se i u ovom slučaju potvrdila istina koju nam donosi Ivanovo evanđelje: "Ako pšenično zrno, pavši u zemlju, umre, donosi obilat plod".  (Iv 12, 20-33)


Blaženik Miroslav Bulešić bio je oličenje uzornog svećenika i sluge Božjeg

(Adresam slike: https://bitno3-64c8.kxcdn.com/wp-content/uploads/2019/01/blazeni-miroslav-bulesic-1280x0-c-default.jpg)

 Mladi istarski svećenik, Miroslav Bulešić, okrutno je ubijen u dobi od samo 27 godina. Jedina njegova "krivnja" bila je što se ni po cijenu života nije htio odreći svoje Crkve, vjere i puka kojem je do zadnjeg trena odano služio. Komunistička rulja opijena mržnjom i željna krvi, bez ikakvog povoda i razloga upala je 24. kolovoza 1947. godine u prostorije župnog dvora u Lanišću, izubijala ga i potom zaklala na očigled "narodne milicije" i teško pretukla delegata Svete Stolice monsinjora Jakoba Ukmara. Nevina krv pravednika Bulešića trajno je svjedočanstvo nesebične ljubavi prema bližnjima i vjere koja pobjeđuje smrt i prašta svako zlo i nepravdu, ali i podsjećanje na jedno vrijeme koje su obilježili zločini i prolijevanje krvi nevinih.

 

DUHOVNI DNEVNIK svećenika i mučenika, blaženog Miroslava Bulešića

(Adresa slike: http://library.foi.hr/m3/s/573/n/12304--MX0001.JPG)

 

 Sve do 1958. godine, kada je u tajnosti obavljena ekshumacija (na rođendan pokojnika 13. svibnja), a njegovi posmrtni ostaci preneseni u Svetvinčenat, majka i najbliža rodbina posjećivali su grob gotovo u tajnosti. Nedugo pošto je njegovo tijelo našlo svoj mir u rodnoj župi, majka je umrla. Godine 2003. posmrtni ostaci pokojnog Bulešića premješteni su u župnu crkvu mučenika sv. Vincencija čime su mu vjernici ovog kraja odali posebnu počast i štovanje.

 U vrijeme dok su komunističke vlasti vladale Istrom, bilo je zabranjeno svako spominjanje Miroslava Bulešića pa je onemogućen i postupak njegove beatifikacije kojeg je 1956. godine započeo biskup Dragutin Nežić. Ipak, već sljedeće godine on je otvoren u Rimu, a 28. ožujka 2000. pulski biskup Ivan Milovan prebacio ga je u Hrvatsku da bi bio zaključen već 2004., a sva dokumentacija proslijeđena vatikanskoj Kongregaciji za kauze svetih. Istina o ovom kršćanskom mučeniku koja se godinama pronosila šapatom u Istri i među vjerničkim pukom u Hrvatskoj ugledala je svjetlo dana. Jezikom istine i činjenica konačno je potvrđeno kakav je uistinu bio njegov životni put i pastoralni rad.

 Sveti Otac Benedikt XVI. odobrio je 20. prosinca 2012. godine izdavanje dekreta o mučeništvu sluge Božjega Miroslava Bulešića.

 "Moja osveta je oprost" - riječi su što ih je u svome Dnevniku ostavio zapisane blaženik koji se svjesno žrtvovao za Krista i svoju vjeru, u vrijeme kad je već znao kakva ga sudbina čeka.

 

BLAŽENI MIROSLAV BULEŠIĆ svećenik i mučenik - dokumentarni film:

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Zlatko Pinter/Foto: media.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.