PRIJELOMNI VIKEND PRIBLIŽIO HRVATSKU REKORDNOJ 2019: Povećanje od pet posto, Kvarner i Istra prednjače, traži se krevet više!

01.08.2021. 09:58:00

Posljednjih tjedana izgleda kao da se turistička slika Hrvatske mijenja na bolje. Svjedoci smo gužvi na cestama i na granicama, no ovog vikenda su one i više nego primjetne. Naime, bilježimo bolje rezultate nego iz 2019., prije pandemije koronavirusa, barem što se tiče autocesta.

Na autocesti A1 stvarale su se gužve dulje i od pet kilometara, a policija je iz zraka snimala kolone.

“S jučerašnjim danom 87 tisuća vozila je prošlo na ulazu i izlazu i to je na 2019. povećanje od 5 posto. I današnji dan je dosta jak i nadam se da će biti dosta dobro”, rekao je u subotu za RTL Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine u HAC-u. 

Približili smo se brojkama iz 2019.

Iz Hrvatskih autocesta javljaju da je u subotu do 17 sati na ulaz Lučko ušlo 33.629 vozila te da smo u odnosu na rekordnu subotu iz 2019. negdje na 95.16 posto ostvarenog prometa na ulazu.

“Brojke nam govore da ćemo dostići podatke iz 2019. godine. Ovo je prva velika smjena turista. Podaci su očekivani i na razini iz 2019.”, kazao je Perica Šiljeg iz HAC-a za Dnevnik N1. 

Prema podacima koje objavljuje MUP, u Hrvatsku je jučer ušlo 410.446 putnika, dok je iz nje izašlo 367.511 putnika.

U subotu 28. srpnja 2019. godine u Hrvatsku je ušlo 517.998 putnika, a izašla su 528.232, dok su tjedan kasnije u Hrvatsku ušla 490.534 putnika.

Sergije Popović, direktor Sektora naplate Bina-Istra kazao je za RTL da su se približili brojkama iz 2019. godine:

“Približili smo se brojkama 2019. godine. Govorimo o nekih par postotnih poena razlike, što je po najoptimističnijim prognozama.”

Reporter Nove TV također je javio o rekordima. Rekao je da je tunelom Mala Kapela prošlo gotovo 70.000 vozila do 19 sati te da je oboren jedan od rekorda.

‘Fantastični rezultati’

Prema posljednjim podacima iz e-visitora, u Hrvatskoj boravi milijun i 25 tisuća turista.

To je značajan porast u odnosu na prošlogodišnju pandemijsku sezonu kada je u isto vrijeme bilo 770 tisuća turista te samo nešto manje nego rekordne 2019. sezone.

U noćenjima je u srpnju do sada ostvareno 81 posto rezultata 2019., dok je u odnosu na 2020. to 34 posto više noćenja.

Najviše turista je u Istri, a slijede Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija, koji su skoro pa izjednačeni, te Zadarska i Šibensko-kninska županija.

Inozemnih turista je 855.000, a najviše je Nijemaca, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca i Čeha.

Kvarner i Istra bilježe velik broj turista. Kvarner nakon Istre ostvaruje najbolje turističke rezultate. “Turisti su prepoznali što im nudi sjeverni Jadran. Imamo more, gorje i prekrasne sjevernojadranske otoke”, rekla je direktorica TZ-a Kvarner Irena Peršić Živadinov o turističkim rezultatima.

“Ovo su fantastični rezultati. Itekako smo ih priželjkivali. Želja nam je bila ostvariti 70 posto rezultata iz rekordne 2019. Tu smo negdje s tim da je ovaj srpanj bio jako dobar, gdje smo dostigli 92-93 posto noćenja iz rekordne 2019. U zadnje vrijeme jako su traženi bolji smještaji, pogotovo izolirani u vremenima pandemije. Gosti cijene intimu i svoj prostor. Kuće za odmor i kuće s pet zvjezdica i s bazenima imaju praktički bolju popunjenost od 160 posto nego ranijih godina. Hoteli i kampovi visoke kategorije zaista su traženi”, rekla je Peršić Živadinov u Dnevniku HTV-a.

FOTO: Marko Dimic/PIXSELL
U Makarskoj nema slobodnih soba

Prema podacima turističkih ureda, na Makarskoj rivijeri odmor provodi više od 56.000 domaćih i stranih gostiju, što je oko 70 posto u odnosu na isto vrijeme 2019.

Po broju turista vodi Makarska s 15.800 gostiju, u Baškoj Vodi gdje se i dalje traži krevet više odmara se 11.500 turista, u Tučepima ih je više od 8000, a u Podgori 5.5 tisuća, dok Općina Gradac ugošćuje više od 6000 gostiju.

Gotovo sve hotelske kuće na Makarskoj rivijeri posluju bez slobodnih soba pa se za nastavak ljetovanja u hotelima preporučuje prethodna rezervacija smještaja.

Malo je preostalo slobodnih mjesta i u kućama za odmor kao i u apartmanima kod privatnih kućevlasnika na cijelom Primorju, a krevet više traži se i u većini turističkih, doznaje se u turističkim uredima.

Photo:Damir Spehar/PIXSELL
I zračne luke bilježe porast

U Splitu se također očekuje velik broj putnika iz brojnih svjetskih destinacija koji će doputovati zrakoplovima i brodovima, pa se očekuje više od 100 tisuća putnika.

Splitska zračna luka tako će srpanj zaključiti s udjelom od 48 posto putnika u odnosu na srpanj 2019., a gradska luka u kojoj ne kriju zadovoljstvo s udjelom od 75 posto u odnosu na srpanj rekordne 2019. godine.

U splitskoj zračnoj luci očekuju da će tijekom vikenda sletjeti i poletjeti 190 zrakoplova, od čega ih je 150 na redovnoj liniji, dok će preostalih 40 privatnih zrakoplova kroz luku provesti 36 tisuća putnika.

Lidia Capković Martinek iz Međunarodne zračne luke Zagreb pojasnila je za Media Servis kako cijeli tjedan bilježe iznimno dobre rezultate.

“Zračni promet bilježi polagan, ali siguran oporavak, kao i turistička sezona. Međunarodna zračna luka Zagreb bilježi kroz ovaj vikend oko 20.000 dolaznih i odlaznih putnika, negdje oko 250 operacija prihvata i otpreme zrakoplova iz različitih destinacija. Potrebno je spomenuti – nakon lipnja u kojem je zabilježeno 100.000 putnika srpanj ćemo završiti s više od 150.000 putnika.”

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Prometne gužve nastavljaju se i u nedjelju

Velike gužve bilježe se na cestama prema moru i granicama i jutros, javlja HAK.

Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i prema unutrašnjosti, autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac te na pojedinim graničnim prijelazima. Zbog čestih usporavanja i vožnje u koloni vozačima iz HAK-a savjetuju da pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila, javlja HAK.

Stanje na cestama:

A1 Zagreb-Split-Ploče:
zbog veće gustoće prometa, kolona vozila u pokretu s povremenim zastojima između čvora Lučko i čvora Karlovac u smjeru Dubrovnika;
povećana gustoća prometa između čvorova LUČKO i ZADAR II u smjeru Dubrovnika.

A2 Zagreb-Macelj:
kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Republike Slovenije kolona je duga oko 3 km.

A3 Bregana-Lipovac:
zbog pojačanog prometa u smjeru Lipovca između čvora JANKOMIR i čvora LUČKO u smjeru NP Lučko kolona vozila proteže se oko 5 km, te u smjeru Bregane između čvora Buzin i čvora Lučko u smjeru NP Lučko kolona vozila proteže se oko 2 km;
prometna nesreća na autocesti A3 na 24+700 km između čvora BUZIN i čvora LUČKO u smjeru Bregane promet se vodi jednom prometnom trakom. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h
kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko 8 km.

Stanje na granicama:

Vrlo je gust promet osobnih vozila u oba smjera na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, na ulasku s Mađarskom i izlasku sa Srbijom, a zbog aktualnih epidemioloških kontrola moguća su i duža čekanja.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: L.B./Foto: Saša Miljević/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.