Prijevremeni izbori zajedno sa predsjedničkim? Imamo li bar za to pameti?

07.02.2014. 22:53:03

1_223120

Zapravo nam pokazuju iz dana u dan da im nikakav lopovluk i politička perverzija nisu strani. Oni po balkanskoj logici obnašanja vlasti, naravno mogu jer imaju praktički dvotrećinsku vlast, što god žele, mali je problem što to njihovo vježbanje parlamentarne demokracije plaća cijela zemlja.

Nakon zadnjeg Linićevog zaduženja, ovih dana za novih milijardu eura, postaje jasno da ova vlast do zadnjeg dana ne misli ništa mjenjati u svojoj politici i da kane nastaviti sa zločinačkim planom enormnog zaduženja zemlje. Sanaderova Vlada je uistinu silno zadužila Hrvatsku, ali sa rastom BDP-a od 5%, kako su krenuli u prvom mandatu, moglo se trezvenije gledati na zaduženja kako god bila pretjerana. Ali, sada kad je gospodarstvo pred slomom, kada i u idućoj godini planiramo samo stagniranje, sada kada niti jedna ozbiljna investicija nije na vidiku, sada kada nas Unija tjera da smanjimo deficit, povući ovakav potez, to je mimo pameti. Jer, opraštati kršenje zakona i neplaćanje poreza državi jednim firmama i faktički zato jer one nisu uplatile zakonske obveze u proračun, zadužiti zemlju za novu milijardu dolara to znači da imamo posla sa problematičnom patologijom.

Tko normalan može primjerice za dvije milijarde kuna smanjiti davanja za zdravstvo, ne osigurati mehanizme po kojima će se taj novac vratiti u proračun, a onda raznim Pavićima opraštati milijune kuna poreza, da bi mirno prije dva dana zadužio zemlju za novu milijardu eura? Jer to nije novac koji će se oplođen vratiti u proračun, to nije novac kojim se nešto stvara i gradi, to nije novac koji će zaposliti ljude, to je lopata eura u jamu bez dna koja se zove proračun. Još dvije godine ovakve vlasti i mi ćemo sasvim sigurno završiti kao Grčka i zato je zadnji trenutak za pitanje: imate li odgovornosti barem toliko da raspišete prijevremene parlamentarne izbore zajedno sa predsjedničkim izborima kako bi naciji uštedjeli jednu godinu horora?

Otpada pozlata sa mantre: Možda ne znamo, ali smo pošteni!!! 

Od srazmjerno nevinog prijestupa Mirele Holly do svojedobnih gotovo huliganskih političkih istupa Radimira Čačiča, preko ideološke pljačke desetljeća koja se zove predstečajna nagodba, pa sve do delikvencije vukovarskog gradonačelnika Sabe, a naročito delikventskih ispada prpošne sisačke županice koja je do savršenstva razvila sposobnost da vas gleda u oči i sa smiješkom laže! SDP nas zapravo od prvog dana razuvjerava u istinitost njihove himne ''možda i ne znamo najbolje, ali smo pošteni"! Zapravo nam pokazuju iz dana u dan da im nikakav lopovluk i politička perverzija nisu strani. Oni po balkanskoj logici obnašanja vlasti, naravno mogu jer imaju praktički dvotrećinsku vlast, što god žele, mali je problem što to njihovo vježbanje parlamentarne demokracije plaća cijela zemlja. Umjesto reformi dobili smo novo zaduženje, umjesto Linićeve principjelne ostavke nakon što je njegova desna ruka smjenjena, a baš on sam ga je branio do posljednjeg daha, Milanovićeva vlast nam pokazuje da baš ništa neće mjenjati do kraja mandata jer kakve god afere se pojavljivale oni voze po starom. Smije li se dokono ležati na kauču i mirno gledati da još pune dvije godine ovako mrcvare zemlju?

Po čemu će Milanović ostati upamćen?

Sve je izvjesnije da će Zoran Milanović, kao nevažna mrvica u hrvatskoj povijesti ipak ostati upamćen kao osoba koja je u javnim nastupima radila na emancipaciji najnižih poriva što se kristalno jasno vidjelo u njegovom nezaboravnom gotovo neofašističkom saborskom napadu na Davora Stiera. Onaj njegov napad kada mu ne dopušta da voli i razumije Hrvatsku jer tu nije živio, odlazi u anale govorničke uvredljivosti i besramnosti. No, žurim reći da će Zoran Milanović na vanjskopolitičkoj razini ostati upamćen kao čovjek koji je sudbinu cijele nacije stavio na kocku kako bi pomogao u zaštiti od izručenja Njemačkoj sam bivši vrh bivše Udbe kojeg se traži upravo zbog ubojstva u Udbinoj režiji, a način na koji je od nas radio majmune u tom poslu vrijeđa od prve sekunde. No, Milanović će ostaviti traga i na razvoju međustranačkih odnosa jer to kako se ponaša prema IDS-u i to kako se ponaša prema jednom Damiru Kajinu, to još Hrvatska nije vidjela, premda smo se besčašća nažalost nagledali. Dakle, oteti svom koalicijskom partneru, Jakovčiću, iz IDS-a, njegovu desnu ruku, zavrbovati dakle Damira Kajina uz živog Jakovčića, napasti svog koalicijskog partnera u njegovom dvorištu i to tako da mu sučelite Jakovčićevog prvog suradnika, to sa elementarnom ljudskošću i minimalnim fair play odnosom nema baš nikakve veze.

A onda još i ovaj novi rasplet? Ponovo se vratiti Jakovčiću, staviti ga na listu za EU izbore, pogaziti dakle svoju riječ od prije godinu dana i sada izvrnuti neviđenom ruglu istog tog bedastog Damira Kajina, za tako nešto morate imati želudac od inoxa! Ali i politički razvratnog partnera kao što je Jakovčić! I po tome ćemo ga pamtiti! Naime, Milanović i drugovi pokazuju da im ništa neljudsko nije strano i nije to raritet u politici, ali nastupati na početku onako ex catedra, ponašati se kao da je prije njega bila niža vrsta na vlasti, obećavati najviše ljudske, moralne i političke standarde u svom mandatu i onda za samo pola mandata pokazati ovakvu destrukciju, iznad svega gotovo animalni instinkt za održanjem pod svaku cijenu, potpunu bezosjećajnost spram činjenice da će za koji dan nezaposlenih biti 400 000 ljudi, da mu je već 400 naših lječnika pripremilo papire za bjeg iz ovog užasa, da mladi u Milanovićevoj Hrvatskoj ne razmišljaju o ničemu osim o bjegu iz tog ljevičarskog laboratorija, i da se on pravi kao da takva realnost ne postoji, to jasno govori da imamo posla sa likom koji je izgubio osjećaj za stvarnost. I to je jedan veliki razlog da spojimo predsjedničke sa parlamenarnim izborima!

Zamislite još dvije godine vanjske politike u režiji Pusić-Josipović-Pupovac! 

Na vanjskopolitičkom planu ostvare li sve što najavljuju, za još dvije godine vlasti mi više nećemo znati gdje završava Hrvatska i Unija, a počinje regija i Srbija! Srpske Novosti su stidljivo prije koji tjedan tobože u sklopu mjera štednje ''kako ih mi vidimo" predložili da zajedno sa Srbijom širom svijeta napravimo zajednička veleposlastva jer da bi time uštedjeli stotinu milijuna, no kako otkrivaju njemački mediji taj stari beogradski plan nešto je širi i počinje davati ploda. Tako su navodno prva zajednička veleposlanstva sa Makedonijom dogovorena,(jedino njih nisu napali pa su se sad njima prvima i obratili!), Crna Gora se sve manje opire, BIH im i nije interesantna jer Dodik tamo već ima privatnu državicu i sada će na red doći Hrvatska. Novosti i Pupovac nam to već nude, mislite li da je Vesni Pusić ta ideja odbojna? Ili Ivi Josipoviću? Tko preko satelita može gledati srpske tv kanale mogao je na jednom od njih prošli tjedan uživati u Nikolićevim panegiricima Josipoviću i cijeloj hrvatskoj Vladi. Možete si misliti kakva je hrvatska politika iza zavjesa kad ju jedan četnički vojvoda u elitnom tv terminu na sred srbijanske televizije bezrezervno hvali ?!

Jer umjesto da svim snagama i energijom krenemo u Uniju, počnemo sa temeljitim gospodarskim i kulturnim povezivanjem sa evropskim zemljama, umjesto da na svim razinama postajemo sve europskija zemlja, naša ljevičarska elita se iz petnih žila trudi vratiti nas na Balkan. Može li im se bez političke borbe i razobličavanja stvarnih ciljeva,dopustiti da još dvije godine vode politiku koja ni po čemu ne ispunjava naše vitalne nacionalne interese? Nakon nove koalicije na desnici već sada je jasno da ljevica u svakoj matematici gubi iduće izbore!  

Osim toga ekipiranje nove hrvatske vlasti je na samom kraju! Naime, po svim statistikama, temeljem svih dosadašnjih izbora u Hrvatskoj realno egzistira više desnih birača od lijevih, problem je uvijek bio jedan te isti: rasipanje glasova na desnici. Najprije je Karamarko ujedinio sve što realno stoji na desnom političkom centru i sa tom formulom pobijedio i na Euro izborima i na lokalnim izborima, da bi se sada formirala još i nova koalicija koja će pokupiti svaki do sada razmvrljeni glas na desnici.

Nakon formiranja Saveza za Hrvatsku bez obzira na početna razmimoilaženja sa HDZ-om i njegovim blokom svaka matematika jedne i druge će na ključnim, dakle parlamentarnim izborima tjerati na koaliciju. HDZ je naime formiranjem ovog Saveza zapravo dobio ono što SDP ima kroz HNS i laburiste i gledajući iz desnog ugla cijelu utakmicu formiranjem Saveza zapravo je samo proširen koalicijski potencijal na desnici. Naravno da će se ta prirodna koalicija minirati iz dana u dan, naravno da će tu biti i Josipovićevih igrača koji će probati minirati povijesnu koaliciju koja bi Hrvatskoj dala ozbiljnu šansu, naravno da će taštine i nesporazumi iz prošlosti biti dobra podloga da se loži rat na desnici, ali jedno je prevažno. Formiranjem ovog Saveza praktički se neće izgubiti niti jedan jedini glas na desnici. A to je uvijek bio preduvjet za solidnu pobjedu nad ljevicom, preduvjet koji se godinama nije ovako temeljito ispunio.

  • Autor: Tihomir Dujmović
  • Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.