Priopćenje Udruge branitelja Dubrovnika, Odbora za spomenike

12.05.2015. 11:33:44

Povodom aktualnih rasprava po pitanju uređenja Tvrđave Imperijal na Srđu i sudbine Muzeja Domovinskog rata, Udruga branitelja Dubrovnika donosi slijedeće PRIOPĆENJE ZA JAVNOST 1. Tvrđava Imperijal simbol je obrane Dubrovnika od agresora u Domovinskom ratu 1991., ona je simbol slobode, pravi spomenik i sljednik tisućljetnog 'Libertasa'. 2. Obrana Tvrđave Imperijal, obrana Grada, obrana slobode, plaćene su krvlju i patnjom branitelja i stanovništva Grada i okolice. 3. Obranjeni i oslobođeni Dubrovnik najveći je doprinos slobodi i priznanju neovisnosti Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. 4. Obranivši tvrđavu, branitelji Dubrovnika sačuvali su i predali Tvrđavu kao poklon svom voljenom Gradu. 5. Branitelji Dubrovnika ne dopuštaju da se životima plaćena sloboda, njene stečevine i simboli predaju na upravljanje stranom kapitalu. Krvlju plaćena sloboda ne smije se prodati ni za kakvo zlato. 6. Kukavički i bezidejno pokleknuvši pred novcem, predajom Tvrđave Imperijal u koncesiju stranom investitoru Grad Dubrovnik je izdao sve ideale, vrijednosti, žrtve i nemjerljivu cijenu plaćene slobode. 7. Grad Dubrovnik je 2007. godine dao koncesiju Muzeju Domovinskog rata na dio prostora u Tvrđavi u trajanju od deset godina. 8. Nije sasvim slučajno da u 23 godine od oslobođenja, Grad Dubrovnik nije našao potrebnim trajno riješiti status Muzeja Domovinskog rata, koji tavori kao pravno nedefinirana, gotovo polu-ilegalna organizacija temeljena na beskonačnom entuzijazmu jedne povjesničarke umjetnosti i jednog povjesničara. 9. Nakon susreta sa nositeljem koncesije na Tvrđavu Imperijal i predstavljanja idejnog rješenja budućeg izgleda i namjene Tvrđave Imperijal, očito je i jasno da : - Tvrđava postaje ugostiteljski objekt, - investitor namjenjuje uspomenama na Domovinski rat i time na borbu za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske svih 10% od ukupne površine Tvrđave, i to izvan tijela Tvrđave, odnosno u zapadnom bastionu na koju ne može imati koncesiju jer imovinsko-pravni odnosi na bastionu nisu riješeni. - Grad Dubrovnik nema drugo ili bilo kakvo rješenje kojim bi poštovao svoju vlastitu povijest. 10. Od Grada Dubrovnika zahtijevamo: - hitno preispitivanje valjanosti i vrijednosti tekuće koncesije, do njenog ukidanja, - hitno trajno i konačno rješenje pravnog statusa Muzeja Domovinskog rata, - Odluku o davanju u obnovu Tvrđave Imperijal kao spomenika kulturne baštine Društvu prijatelja dubrovačke starine i odatle raspisivanje daljnjih koncesija po mjerilima koje će poštivati i trajno sačuvati dostojanstvo i sjećanja na krvlju plaćenu slobodu. Odbor za spomenike UBD. Predsjednik UBD Petar Mihočević, Marko Mišo Mujan, mag.pol. Predsjednik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.