PRIOPĆENJE ZA JAVNOST - Prigovor na raspodjelu financijskih sredstava za rad udruga hrvatskih branitelja iz Proračuna Brodsko-posavske županije za 2020.g.

21.07.2020. 18:53:00

Predsjedništvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije temeljem svog Zaključka sa sjednice održane 20. srpnja 2020.g., ovim putem izražava svoje nezadovoljstvo s donesenom Odlukom o odobrenim sredstvima za financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Brodsko-posavsku županiju iz djelokruga Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u 2020.g., koju potpisuje župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Iz ove županove Odluke od 10. srpnja 2020.g., Klasa: 550-01/20-01/37, Urbroj: 2178/1-09-20-04, vidljivo je kako su iz Proračuna Brodsko-posavske županije odobrena financijska sredstva za 8 (osam) programa i projekata udruga proisteklih iz Domovinskog rata u iznosu 183.100,00 kn, među kojima je ubrojena i udruga „Hrvatsko društvo političkih zatvorenika“ s projektom „Obilazak logora i grobišta“ u iznosu 8.000,00 kn.
Apsolutno nemamo ništa protiv dodjele financijskih sredstava za rad i aktivnosti navedene udruge, no smatramo kako navedena udruga po svom karakteru i obliku udruživanja nikako ne pripada kategoriji udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sukladno tome, proizlazi kako su financijska sredstva temeljem ove Odluke ustvari odobrena za samo 6 braniteljskih udruga (Zajednica udruge HRVI BPŽ - 2 projekta, Udruga HVIDR-a Slavonski Brod, Udruga HVIDR-a Nova Gradiška, Hrvatski časnički zbor BPŽ, Udruga hrvatskih branitelja HRZ i PZO Slavonski Brod i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata BPŽ) s ukupno kandidiranih 7 projekata.

Postavlja se pitanje što je s ostalim braniteljskih udrugama koje djeluju i rade na području Brodsko-posavske županije?! Koji je njihov status i kome one pripadaju?!

Temeljem kojeg su Javnog natječaja navedenim udrugama odobrena financijska sredstva, odnosno gdje i kada je isti objavljen? Što je ustvari pravi razlog i pozadina netransparentnosti ovog natječaja?!

Opće poznata činjenica je kako su početkom ove godine obustavljeni svi natječaji, kao i sve projektne aktivnosti braniteljskih udruga, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, isključivo zbog opasnosti po zdravlje i spriječavanja širenja zarazne bolesti COVID-19?

Sve udruge hrvatskih branitelja na početku širenja zarazne bolesti COVID-19 i proglašenja pandemije, dobile su niz uputa i preporuka kojima se otkazuju sve planirane aktivnosti i natječaji, prvenstveno od strane Ministarstva hrvatskih branitelja RH, te svih jedinica lokalne, kao i regionalne uprave i samouprave.

Uslijedile su zatim mnogobrojne upute i naputci kako od strane Stožera civilne zaštite i svih predstavnika lokalnih vlasti, koje se odnose na zabranu svih vrsta javnog okupljanja. Uvedene su potom propusnice za kretanje između općina, gradova i županija, kao i sve ostali oblici raznih zabrana i ograničenja.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije u svom članstvu broji ukupno 17 braniteljskih udruga, a činjenice govore kako se od svih 17 udruga, na taj famozni natječaj javila samo jedna udruga, i to Udruga hrvatskih branitelja pripadnika HRZ i PZO Slavonski Brod?!

Tko je ovim nekoliko udruga, koje su kandidirale svoje projekte i programe, dao informaciju o objavljenom Javnom natječaju? Tko im je dao podatak gdje je natječaj objavljen, dok je velikoj većini udruga ta informacija uskraćena zbog njegove netransparentnosti?!

Tek naknadnim uvidom, kada je informacija „procurila“, utvrdili smo kako je (po nama vrlo sporni) Javni natječaj navodno objavljen 3. ožujka 2020.g. na službenoj web stranici BPŽ, u nekakvoj sporednoj kategoriji NOVOSTI, podkategoriji ZDRAVSTVO, gdje nikada do sada nije bio objavljivan.

Sporni Javni natječaj nije objavljen u kategoriji „NATJEČAJI“, gdje ustvari i pripada, što dovoljno govori o njegovoj transparentnosti, no ipak je u konačnici proveden, a temeljem istog je donesena Odluka o raspodjeli financijskih sredstava!

Svjesno ili nesvjesno, pitanje je sad!

Također smatramo kako je Povjerenstvo za ocjenjivanje prijavljenih programa i projekata pristiglih na Javni natječaj moralo reagirati i zapitati se što je s ostalim Udrugama hrvatskih branitelja, odnosno što je razlog zašto se nisu javile na Javni natječaj, uvažavajući prošlogodišnje stanje, kada su sve Udruge kandidirale svoje projekte na natječaj istog sadržaja!

Rok za prijavu na ovaj sporni Javni natječaj bio je u razdoblju: 03.03.-03.04.2020.g., što znači kako je ustvari objavljen i proveden za vrijeme trajanja i provođenja najžešćih mjera zaštite i borbe protiv zarazne bolesti COVID-19 na području cijele Republike Hrvatske, pa i daleko šire.

Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske je 16. ožujka 2020.g., u skladu s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, izdalo preporuku davateljima financijskih sredstava iz javnih izvora, a u svezi odgode planiranih aktivnosti i okupljanja, te odgodu ostalih projektnih aktivnosti.

Smatramo kako je postupak provedbe ovog (Javnog) natječaja krajnje nedopustiv, nekorektan i neodgovoran! Ovim se činom direktno pokušava podijeliti braniteljsku populaciju, odnosno dovesti braniteljske udruge u neravnopravan položaj.

Dok se većina braniteljskih udruga strogo pridržavala svih naputaka i sukladno njima obustavila sve svoje planirane aktivnosti, netko si je uzeo za pravo „iskoristiti gužvu“ i ovaj vrlo ozbiljan posao odraditi vrlo paušalno i nekorektno, što je uzrokovalo naše veliko nezadovoljstvo i razočaranje u sustav vrijednosti i ravnopravnosti!
Postavlja se pitanje, vrijede li zapravo hrvatski branitelji i njihove udruge manje od nekih drugih oblika udruživanja građana Republike Hrvatske i Brodsko-posavske županije?

Javnost mora znati kako su udruge hrvatskih branitelja za svoje aktivnosti i provedbu svojih programa iz Proračuna Brodsko-posavske županije u prvih 7 mjeseci ove godine dobile 0 (nula) kuna, za razliku od nekih koji su u prvih par mjeseci, iz tog istog Proračuna dobili stotine tisuća kuna, putem raznih donacija i sponzorstva. Gdje je tu ravnopravnosti?

Svakako da svi oni koji participiraju u županijskom Proračunu, trebaju dobiti određena planirana financijska sredstva za svoj rad, naravno u skladu s ovom novonastalom situacijom, prema mogućnostima i ostvarenju Proračuna, no držimo kako braniteljske udruge i braniteljska populacija nikako ne mogu biti manje vrijedni u odnosu na bilo koga drugog! Držimo kako ne smije biti privilegiranih niti povlaštenih po ni jednoj osnovi!

I za kraj, smatramo kako braniteljske udruge ničim nisu zaslužile ovakav neodgovoran pristup, kao niti ovakav „maćehinski odnos“! Uvijek smo držali i cijenili sve one koji su na bilo koji način s nama htjeli ostvariti partnerski odnos, naravno uz međusobno uvažavanje, povjerenje i dijalog! Mi to nikada nismo iznevjerili, kako tijekom Domovinskog rata, pa tako ni sve ove godine na ovamo.

Svjesni smo itekako krize u kojoj se nalazi naše društvo i moramo ju svi zajedno prebroditi. Upravo se zato ne može i ne smije dogoditi da za jedne ima više nego dovoljno financijskih sredstava, a sa druge strane netko se grčevito bori za goli opstanak!

Udruge hrvatskih branitelja nikada nisu tražile nikakva ogromna financijska sredstva za provedbu svojih projekata i programa. Ne tražimo ih ni sada, već naprotiv, jer obustavljena je realizacija gotovo svih planiranih projekta i programa. Potrebna su nam skromna financijska sredstva za osnovne potrebe i održavanje „hladnog pogona“.

Financijskih sredstava u županijskom Proračunu očito ima dovoljno, što je uostalom vidljivo iz ove sporne Odluke o raspodjeli istih, no treba ih samo ravnopravno podijeliti.

U Slavonskom Brodu, 21.07.2020.g.

Predsjednik KUPIDR BPŽ-e, Branko Cindrić, v.r.

- žuto markirano područje prikazuje u kategoriji Natječaja, upravo taj natječaj, raspisan za udruge, no za 2019.g., a ne za 2020.g.

Izrezak01

- prikazuje natječaj za 2019.g.

Izrezak02

- prikazuje gdje je sporni natječaj objavljen - za 2020.g.

Izrezak03

- prikazuje sporni natječaj u kategoriji Novosti

Izrezak04

Izvor: kupidrbpz.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.