PRIOPĆENJE ZA MEDIJE GRAĐANSKE INICIJATIVE " KRUG ZA TRG "

20.03.2015. 21:28:53

krug-za-trg-opet-se-bore-za-novo-ime-trga-marsala-tita-504x335-20120518-20120505133850-2c62408eb352a779eb26c81d68a1b001
Odluka predsjednice Grabar Kitarović o uklanjanju biste Josipa Broza iz Predsjedničkih dvora Gradjanska inicijativa Krug za Trg pozdravlja odluku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se bista Josipa Broza ukloni iz Predsjedničkih dvora. Uklanjanje biste jedan je u nizu koraka nužnih za suočavanje s nehumanom jugoslavenskom komunističkom prošlošću. Put je prema demokratizaciji društva, prema većoj opredijeljenosti za ljudska prava. U skladu je s europskim političkim vrijednostima, osobito s Rezolucijom vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima i Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu. Također i s Deklaracijom Hrvatskog sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog poretka u Hrvatskoj. Krug za Trg u skoroj budućnosti očekuje i druge promjene, na političkoj i na zakonskoj razini,. Hitno je potrebno sankcionirati veličanje komunizma te ukloniti totalitarističku simboliku iz javnih prostora. Svi trgovi i ulice koji nose ime maršala Tita zaslužuju nova imena, u skladu s kulturnim i demokratskim vrijednostima. Nedvosmislena osuda komunističkog režima na poseban je način važna za žrtve i njihove obitelji. A Titov je režim odgovoran za smrt desetina tisuća ljudi - i intelektualaca, umjetnika i studenata. Huda jama Titovo je djelo! Podsjećamo još jednom da je režim progonio, mučio i zatvarao ljude tijekom svih godina svoje vladavine. Među četrdeset tisuća političkih uznika bilo je i tri tisuće žena. Sjećamo se Kaje Pereković, Višnje Sever, Đurđe Meneghello Dinčić, Marice Stanković, Zorke Zane, Srne Matijević. Mirna Sunić Žakman osuđena je na višegodišnju zatvorsku kaznu 1985., zbog čitanja Hrvatske revije, časopisa tiskana u inozemstvu. mr.art. Eva Kirchmayer Bilic Koordinatorica Kruga za Trg Tel.: 095/ 904 05 53  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.