Pripadnicima Oružanih snaga RH uručena promaknuća, nagrade i pohvale

31.05.2014. 10:28:07

Na svečanosti u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" zamjenica ministra obrane Višnja Tafra i načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić uručili su djelatnicima MORH-a i OS RH izvode o promaknućima, nagradama i pohvalama.

U povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) i Hrvatske kopnene vojske (HKoV) odlukama predsjednika države i vrhovnog zapovjednika OS RH Ive Josipovića, u viši čin je promaknuto 128 djelatnih vojnih osoba. Odlukom načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Drage Lovrića u viši čin promaknuto je 235 dočasnica i dočasnika te je dodijeljeno 37 činova skupnika.

Od ukupno 128 promaknutih djelatnih vojnih osoba, trojica su promaknuta u čin generala, a dvojica u viši generalski čin. U čin viših časnika promaknuto je 59, a 60 ih je promaknuto u čin nižih časnika OS RH.

Na svečanosti u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" zamjenica ministra obrane Višnja Tafra i načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić uručili su djelatnicima MORH-a i OS RH izvode o promaknućima, nagradama i pohvalama.

''Današnja priznanja koja primate dokaz su kako je vaš doprinos jačanju obrambenog sustava, doprinos ugledu koje Oružane snage RH imaju u zemlji i inozemstvu. Očekujem da u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama znanje i sposobnost budu najjače oružje, a kriteriji za napredovanje stručnost, profesionalnost, osposobljenost i nadasve lojalnost", rekla je Tafra nazočnima čestitajući 23. obljetnicu OS RH i HKoV-a.

Istaknula je kako želi zahvaliti vojnicima koji se ovih dana bore s poplavama u Slavoniji. ''Upravo je ta teška situacija podsjetila ne samo nas koji svakodnevno govorimo, već cijelu Hrvatsku, koliko su važne jake, dobro opremljene, obučene te kvalitetno organizirane, ali i vođene OS RH. Vojska je i ovom prilikom dokazala da je, uza sve probleme koje ima, i te kako organizirana snaga u državi, koja može ne samo najbrže, nego i najkvalitetnije priskočiti u pomoć", rekla je Tafra.

''Naše Oružane snage mogu biti uspješne i izvršavati svoje zadaće samo ako mi pripadnici Oružanih snaga dajemo svoje znanje, svoje sposobnosti i predano služimo svojoj domovini, kako smo joj služili i u Domovinskom ratu", rekao je, među ostalim, general Lovrić.

U čin general pukovnika promaknut je Dragutin Repinc, a u čin general bojnika Drago Matanović. U čin brigadnoga generala promaknuti su Blaž Beretin i Miroslav Kovač, a u čin komodora Marin Stošić. U čin brigadira promaknuti su Zdravko Gorupić, Boris Dukarić, Predrag Krapljan, Marijan Paljević, Darko Žeželj, Slobodan Krstić, Miroslav Bogović, Andrija Kozina, Davor Kopanji, Mladen Kardum i Dražen Ressler, a u čin brigadirke promaknuta je Violeta Pilić. U čin kapetana fregate promaknut je Šimun Svalina. U čin pukovnika promaknuti su Tihomir Paulić, Mišo Miljak, Marin Jakulj, Dragan - Ante Marković, Abdulah Selimović, Davor Stpetić, Mile Vukičević, Miroslav Bonjeković, Dragutin Veseljak, Tihomir Novosel, Danijel Macanga, Jurica Miškulin, Dragan Hodak, Franjo Hrala i Drago Ilić. U čin pukovnice promaknute su Mira Skukan, Dubravka Filipović, Stanka Knežević, Jasna Mistrić, Rozalija Šapina i Nataša Borovec, priopćeno je iz MORH-a.

U čin bojnika promaknuta su 24 satnika i dvije satnice, a u čin kapetana korvete jedan poručnik bojnog broda. U čin satnika promaknuto je 15 natporučnika i dvije natporučnice, a u čin poručnika bojnog broda dvojica poručnika fregate. U čin natporučnika promaknuto je 28 poručnika i osam poručnica, a u čin poručnika fregate promaknuta su četiri poručnika korvete i jedna poručnica korvete.

Odlukom predsjednika Josipovića, Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovani su pomoćnik ministra obrane Zoran Drča i hrvatski vojni predstavnik u NATO-savezu i EU general pukovnik Mirko Šundov. Redom bana Jelačića odlikovan je načelnik Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave brigadir Jasenko Krovinović, Redom hrvatskog trolista brigadir Marijo Sambolec i pukovnik Zdravko Gorupić, a Redom hrvatskog pletera odlikovan je pukovnik Veljko Vukić.

Odlukom hrvatskog predsjednika, pohvaljen je bojnik Josip Brnjak, a odlukom ministra obrane nagrađeni su i pohvaljeni brigadir Zlatko Ferenčević, kapetan bojnog broda Marinko Moćan i brigadir Tihomir Zebec. Ministar obrane pohvalio je 14 pripadnika OS RH. Odlukom načelnika Glavnog stožera nagrađeni su bojnici Tihomir Novosel i Goran Protić te desetnici Zoran Rajković i Josip Toto.

  • Autor: hina
  • Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.