PRIPAZITE ako podižete gotovinu na bankomatima - evo što banke rade!

10.09.2013. 10:48:02

Povodom dojave čitatelja da je banka Raiffeisen povećala naknadu za podizanje gotovine na bankomatima s 10 na 20 kuna tportal je istražio koliko smo prisiljeni platiti za uslugu koju koristimo kada nam bankomat matične banke nije u blizini.

Iako svi znamo da banke naplaćuju naknadu kada novac s tekućeg računa podižemo preko bankomata drugih banaka, često nas iznenadi iznos naplaćene naknade. To je zato što banke prilikom izračuna naknade koriste formule koje uključuju fiksni i varijabilni dio. Uz to, u posljednje vrijeme učestalo mijenjaju uvjete, uglavnom na gore. Kod podizanja gotovine na bankomatima drugih banaka naknadu uvijek naplaćuje matična banka, a ne banke čiji bankomat koristite. Visinu naknade određuje samostalno svaka banka, a ona ovisi o bilateralnim ugovorima među bankama te o razmjenskim naknadama između kartičnih kuća. Budući da se naknade koje banke naplaćuju svojim klijentima prilično razlikuju očigledno je da, osim što troškove prema kartičnim kućama prebacuju na klijente, neke od njih na ovoj usluzi prilično dobro zarađuju. Banke kod manjih transakcija u pravilu naplaćuju samo minimalnu fiksnu proviziju, koja se kreće od 10 do 25 kuna, a kod podizanja većih iznosa uzimaju od jedan do dva posto od iznosa transakcije. Tako, primjerice ako podižete 2.000 kuna, naknada može iznositi do 50 kuna. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.