Pročitajte kako je MORH opisao napad na hrvatske vojnike u Afganistanu

07.11.2013. 13:32:03

Zašto je Hrvatska prešutjela napad na hrvatski kontigent u mirovnoj misiji u Afganistanu koji se dogodio još u svibnju 2012.? Na službenim stranicama Vlade objavljen je dokument u kojem se spominje napad na hrvatsku patrolu u Afganistanu. Naziv dokumenta je :'Izvješće o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga RH u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu od 1. travnja 212. do 31. ožujka 2013.' U dijelu pod nazivom 'Sigurnosna situacija' stoji: 'U svibnju 2012. godine napadnuta je patrola ANA-e u kojoj je sudjelovalo osam pripadnika mentorskog tima s dva motorna vozila. Nakon uništenja improviziranog eksplozivnog sredstva patrola je napadnuta pješačkim oružjem uz uporabu projektila. ANA je uzvratila vatru i vratila se u prednju operativnu bazu bez gubitaka, a pripadnici Oružanih snaga nisu otvarali vatru. Združena patrola snaga SAF-a i ANSF-a, u kojoj su sudjelovali pripadnici mentorskog tima 1./3./209. korpusa ANA, napadnuta je u srpnju 2012. godine vatrom iz lakog pješačkog oružja i na nju su ispaljena dva projektila. U napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete. Pripadnici ostalih sastavnica nisu imali borbenih djelovanja niti su bili izravni cilj napada pobunjenika iako su kampovi u kojima borave u RZ Kabul bili objekt kombiniranih napada pobunjenika. Osobito je velika pažnja posvećena sigurnosti i zaštiti pripadnika Oružanih snaga te su poduzete sve mjere da se one podignu i zadrže na najvišu moguću razinu. Povećana razina prijetnje koja je stalno bila prisutna u pojedinim operacijama/misijama, nije negativno utjecala na pristup provedbi zadaća od strane pripadnika Oružanih snaga, kao ni na njihov moral. Pripadnici Oružanih snaga su tijekom boravka u operaciji ISAF pokazali iznimnu profesionalnost te su strogo poštivali sve procedure i postupke u vezi primjene mjera sigurnosti i zaštite.' Evo što je o tom izvješću na današnjoj sjednici Vlade rekao ministar obrane Ante Kontromanović. 'Ministarstvo obrane je napravilo grešku zato što je Vladi poslalo u izvješću o ISAF-u da smo imali neki incident u svibnju ove godine. To se nije dogodilo. Mi smo imali neke stvari koje su se dogodile u svibnju 2012. godine, ali to za nas nije incident, zato što NATO praksa izvješćivanja o takvim stvarima kada dođe do ranjavanja ili pogibije. Naše snage nisu ni bile u kontaktu s pripadnicima talibana ili drugih pobunjenika. Gore nisu niti koristili oružje, što se tiče nas tu nije bilo neke posebne stvari. ja moram reći da vojnički posao nije odlazak u svjećarnicu, oni se obučavaju i pripremaju', rekao je Kotromanović. Podsjetimo, MORH i državni vrh već su se našli na udaru javnosti kada su tajili informaciju o tri napada na pripadnike HV-a na Golanu u ožujku 2013. u kojima, srećom, nitko nije stradao. Hrvatski su vojnici nakon toga povučeni s Golana. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.