Pročitajte poruku sv. Majke Terezije upućena svim ženama o majčinstvu, ljubavi i jedinstvenosti

29.08.2021. 09:03:00

“Bog je stvorio svakoga od nas, svako ljudsko biće, za veće stvari – da voli i da bude voljeno. No, zašto nas je Bog stvorio neke kao muškarce, a neke žene? Zato što žena daje jednu sliku Božje ljubavi, a muškarac drugu sliku te iste ljubavi. Oboje su stvoreni za ljubav, ali svako od njih na drukčiji način. Žena i muškarac dopunjuju jedno drugo i zajedno upućuju na Božju ljubav potpunije nego što to mogu učiniti sami”, poručuje sv. Majka Terezija u pismu upućenom ženama. 

Četvrta svjetska konferencija o ženama, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, održana je u Pekingu od 4. do 15. rujna 1995. godine. Majka Terezija, koja nije prisustvovala, poslala je sljedeću poruku, koju je 12. rujna na konferenciji za novinare dostavila Mercedes Arzu-Wilson, članica predstavništva Gvatemale na Konferenciji. U središtu poruke su majčinstvo, jedinstvenost žena i ljubav. 

Pročitajte poruku u cijelosti!

Dragi prijatelji,

zazivam Božji blagoslov na sve vas koji sudjelujete na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o ženama u Pekingu. Nadam se da će ova konferencija pomoći svima da upoznaju, vole i poštuju posebno mjesto žena u Božjem planu kako bi one mogle ispuniti taj plan u svome životu.

Ne razumijem zašto neki ljudi govore da su žene i muškarci potpuno isti, poričući tako prekrasne razlike između muškaraca i žena. Svi Božji darovi su dobri, ali nisu svi isti. Kao što često kažem ljudima koji mi govore da bi htjeli služiti siromasima kao što to ja činim: “Ono što ja mogu učiniti, vi ne možete. Ono što vi možete učiniti, ja ne mogu. Ali zajedno možemo učiniti nešto lijepo za Boga”. Upravo tako je i s razlikama između žena i muškaraca.

Oboje su stvoreni za ljubav, ali svaki na drugačiji način!

Bog je stvorio svakoga od nas, svako ljudsko biće, za veće stvari – da voli i da bude voljeno. No, zašto nas je Bog stvorio neke kao muškarce, a neke kao žene? Zato što žena daje jednu sliku Božje ljubavi, a muškarac drugu sliku te iste ljubavi. Oboje su stvoreni za ljubav, ali svako od njih na drukčiji način. Žena i muškarac dopunjuju jedno drugo i zajedno upućuju na Božju ljubav potpunije nego što to mogu učiniti sami.

Ta posebna moć ljubavi kod žene se najjasnije vidi kada ona postane majka. Majčinstvo je Božji dar ženama. Moramo biti uistinu zahvalni Bogu na ovom prekrasnom daru koji donosi veliku radost cijelom svijetu – podjednako i ženama i muškarcima! Ipak, dar majčinstva može biti uništen, osobito zlom pobačaja, ali i na druge načine – zbog posla ili želje za visokim položajima. Problem je kada nam to postane važnije od ljubavi, važnije od davanja sebe drugima.

Pobačaj je danas najveći rušitelj mira na svijetu!

Ni jedan posao, plan, imovina… ni jedna ideja o “slobodi” ne može doći na mjesto ljubavi. Dakle, sve što uništava Božji dar majčinstva, uništava i Njegov najdragocjeniji dar ženi – sposobnost da voli kao žena. Bog nam je rekao: “Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe”. Dakle, prvo moram imati ispravnu ljubav prema sebi da bi mogao voljeti drugoga.

Ali kako mogu voljeti sebe ako se ne prihvaćam onakvom kakvu me Bog stvorio? Oni, koji poriču prekrasne razlike između muškaraca i žena, ne prihvaćaju sebe onakvima kakvima ih je Bog stvorio pa ne mogu voljeti bližnjega.

Oni svijetu donose samo podjele i nesreću, oni uništavaju mir. Kao što sam često isticala, pobačaj je danas najveći rušitelj mira na svijetu, a oni koji žele da žena i muškarac budu isti podržavaju pobačaj. Umjesto smrti i tuge, donosimo svijetu mir i radost. Da bismo to mogli učiniti, moramo moliti Boga za dar mira i naučiti voljeti te prihvaćati jedni druge kao braću i sestre, djecu Božju.

Dijete je najbolji Božji dar obitelji!

Znamo da je obitelj najbolje mjesto da djecu nauče voljeti i moliti – i to tako što vide ljubav i molitvu svoje majke i svoga oca. Kada su obitelji razorene ili razjedinjene, mnoga djeca odrastaju ne znajući voljeti i moliti.

Zemlja u kojoj su mnoge obitelji uništene na ovakav način imat će mnogo problema. Često sam vidjela, osobito u bogatim zemljama, da se djeca okreću ovisnostima ili drugim stvarima kako bi izbjegla osjećaj da nisu voljena i odbačena.

Ali kada su obitelji jake i ujedinjene, djeca mogu vidjeti posebnu Božju ljubav u odnosu svog oca i majke te mogu rasti kako bi od svoje domovine učinili mjesto puno ljubavi i molitve. Dijete je najbolji Božji dar obitelji i potrebni su mu i majka i otac jer svako pokazuje Božju ljubav na poseban način. Obitelj koja zajedno moli ostaje zajedno, a ako ostanu zajedno voljet će se kao što je Bog ljubio svakoga od njih. Djela ljubavi uvijek su djela mira.

Neka sve bude slavu Božju i spasenje duša!

Zato čuvajmo radost ljubavi u svojim srcima i podijelimo tu radost sa svima koje susrećemo. Molim za sve predstavnice i svaku ženu, kojoj ova konferencija pokušava pomoći, da budu skromne i čiste poput Marije kako bi živjeli u ljubavi i miru jedni s drugima te učinili naše obitelji i naš svijet lijepim za Boga.

Pomolimo se. Neka sve bude slavu Božju i spasenje duša. Bog vas blagoslovio.

Majka Terezija, MC

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mb/Foto: Manfred Ferrari, 1985. (CC BY-SA 4.0)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.