'Prodajem bubreg kako bih mogao prehraniti obitelj. Nažalost, nemam drugoga izlaza'

24.08.2015. 17:12:55

U kući koriste samo jednu prostoriju gdje svi zajedno spavaju borave, jedu… Naime, ostale prostorije su gotovo uništene i ne mogu se koristiti. - Prodajem bubreg kako bih mogao prehraniti obitelj. Nažalost, nemam drugoga izlaza.  Dati ću oglas i tko ponudi više bubreg je njegov, kaže Nikica Strunja (45) hrvatski branitelj iz sela Orolik dok nam pokazuje  trošnu kuću koju je prije 11 godina dobio od APN-a na korištenje. Govoreći o problemima sa kojima se suočava njegova obitelj kaže kako je žalostan radi svega, a posebno jer su ovo dani kada se cijela država zahvaljuje braniteljima  na slobodnoj Hrvatskoj dok njegova obitelj gotovo da  gladuje. – Na sam Dan pobjede moja kćerka je slavila rođendan, a mi ne da  nismo  imali nikakav  dar za nju nego gotovo da nismo imali što jesti. Boli  me sve to ali opet nikoga ne kudim. Prodat ću bubreg pa kako mi bude. Nadam  se  da  ću njima barem moći nešto osnovno osigurati, kaže Strunja. O stanju u kojem živi on sa suprugom i četvero djece govori i to da je kuća zidana blatom te da se zidovi rune i urušavaju, instalacije su loše, prokišnjava… Poseban problem predstavljaju im štakori, miševi i mravi koji izlaze iz zidova kuće i od kojih se gotovo ne mogu obraniti. Postavljene su po cijeloj unutrašnjosti kuće razne zamke ali bez rezultata. Prošle godine,  tijekom  spavanja, Strunju je ugrizao za nogu jedan štakor te je završio u bolnici. Od tada cijela  obitelj noćima proživljava traume strahujući od novih ugriza. U kući koriste samo jednu prostoriju gdje svi zajedno spavaju borave, jedu… Naime, ostale prostorije su gotovo uništene i ne mogu se koristiti. - Pokušavao sam ih krpati i popravljati ali nema svrhe jer sve je u toliko lošem stanju da odmah propada i otpada. Živimo gotovo kao u kamenom dobu. Najžalije mi je djece jer oni zaslužuju bolje i sretnije uvjete za  odrastanje,  ističe Strunja.  Konačno su ove godine, sredinom svibnja,  dobili Rješenje o darovanju građevinskog materijala za obnovu kuće ali od tada se ništa nije pomaklo s mrtve točke. – Poslije toga ništa se ne dešava. Kada sam nazvao i pitao kada smo mi na redu rekli su mi za neke tri godine. Kao da me grom udario. Samo želim da nam se obnovi kuća i da imamo gdje normalno živjeti ali izgleda je i to puno, navodi Strunja. Najavio je i da ukoliko uskoro ne krenu radovi da će otići u Zagreb i započeti štrajk glađu. Slika-1   Slika-2   Slika-3   Slika-4   Slika-5

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.