PROGNOZA VREMENA Četvrtak ponegdje donosi obilniju kišu i južinu

08.05.2019. 20:47:41

Nastavlja se promjenljivo i za doba godine relativno hladno vrijeme pa će nakon dva suha dana, u četvrtak opet u većini Hrvatske biti kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će gdjegod umjeren jugozapadnjak, na Jadranu još jače jugo, mjestimice na udare i olujno. Pritom će jutro biti osjetno toplije nego u srijedu, a poslijepodne svježije. Do kraja dana sa zapada slijedi barem djelomično razvedravanje pa će jutro u petak na kopnu opet biti maglovito i svježije, ali manje nego u srijedu. Tijekom petka su pljuskovi mogući uglavnom u gorju, a sasvim stabilno neće biti ni u topliju subotu, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT. Od nedjelje ponovno znatnija promjena vremena s kišom, munjama, gromovima, padom najviše dnevne temperature zraka, a u gorju, uglavnom višem, u ponedjeljak je opet moguć snijeg. A ako priželjkujete i nadate se suhom i osjetno toplijem vremenu u nastavku sljedećeg tjedna - mogli biste ostati razočarani. No poslije toga - šansa je puno veća. Ipak, možda barem nešto utješno - vjerojatnost mraza sljedećih je dana iznimno mala. "Napokon.", vjerojatno će komentirati mnogi, posebice oni željni toplijeg vremena. Inače, premda je najniža jutarnja temperatura zraka u Zagrebu u Maksimiru u srijedu bila viša od svibanjskog "minimuma", i čak u meteorološkoj kućici na 2 metra visine nije bila ni "negativna" kao u, primjerice, Sinju, gdje je motritelj na meteorološkoj postaji malo izvan grada izmjerio samo -2 °C, a ni u Gospiću, Otočcu i na Plitvičkim jezerima i Zavižanu, gdje je bilo -1 °C - 8. svibnja u 8 sati izmjerenih 2,1 °C najniža je temperatura zraka toga nadnevka na postaji Zagreb Maksimir od 1949. godine, od kada postoje svakodnevna mjerenja. I dodatna moguća zanimljivost - srednja najniža temperatura zraka posljednja 3 dana u Maksimiru je bila 3,8 °C - niža je bila samo 1957. i 1979. godine!? A u iste dane prošle godine u Maksimiru su jutra bila rekordno topla s prosječnom najnižom temperaturom čak 14,4 °C!? Samo poneku decimalu manje od ovogodišnje srednje najviše temperature od 6. do 8. svibnja!? Priroda teži ravnoteži?! Klima nam se klima?! Možda. Vjerojatno! A svojevrsno opravdanje može biti i ona poznata Preradovićeva: "Stalna na tom svijetu samo mijena jest."

Četvrtak - većinom oblačno i svježije, uz kišu, ali jutro toplije

U Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno oblačno, uz povremenu kišu, ponegdje i grmljavinu. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, a najviša poslijepodnevna uglavnom 13 ili 14 °C. I u središnjoj će Hrvatskoj dnevni hod temperature biti mali, uglavnom od 10 do 14 °C, jer će sve do kasnog poslijepodneva biti oblačno, uz kišu, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, te mjestimice umjerenim jugozapadnim vjetrom. Još vjetrovitije i kišovitije bit će u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će uglavnom u noći i prijepodne ponegdje biti i obilnijih pljuskova i grmljavine, a u gorju i jakih udara jugozapadnjaka, na moru juga. U drugom dijelu dana razvedravanje i slabljenje vjetra. Temperatura zraka ujutro od 6 do 9 °C, uz more 10 do 12 °C, a poslijepodne 14 do 17 °C, u gorju oko 12 °C. I u Dalmaciji oblačnije i ujutro toplije nego du srijedu, uz povremenu kišu, ponegdje i grmljavinu, te uz umjereno i jako jugo, na udare gdjegod i olujno, uz koje će more biti umjereno valovito i valovito. Podjednako valovito i vjetrovito zbog umjerenog i jakog juga bit će i na jugu Hrvatske, uz povremenu kišu uglavnom poslijepodne, kada su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Temperatura zraka bit će uglavnom između 11 i 17 °C.

U petak i subotu stabilnije i danju toplije, a od nedjelje opet...

U petak i subotu na kopnu ponovno danju toplije, ali nakon svježijih jutara nego u srijedu, te osobito u petak uz čestu maglu. Poneki pljusak moguć je uglavnom u gorju, posebice u petak poslijepodne i potkraj subote. Od nedjelje opet toplija jutra, ali danju hladnije, uz većinom oblačno, vjetrovito i kišovito vrijeme, ponegdje i uz obilnije pljuskove s grmljavinom. Premda neće biti sasvim stabilno, i na Jadranu će u petak i subotu biti znatno mirnije, sunčanije i toplije nego u četvrtak i osobito od nedjelje, kada će ponovno biti često obilne kiše i grmljavine, te najprije umjerenog i jakog juga, zatim još jače bure, već u nedjelju na sjevernom dijelu, zatim i južnije, prognozira meteorolog Zoran Vakula.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.