Projekcija filma ‘Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj’ JAKOVA SEDLARA

11.10.2018. 08:14:31

U produkciji Tesla filma dovršen je novi film redatelja Jakova Sedlara „1918. – 2018.: Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj (od Karađorđevića i Pribićevića do Vučića i Pupovca)“. Tekst ovoga dugometražnoga dokumentarnoga filma napisao je Nenad Piskač. U realizaciji su sudjelovali interpreti teksta Sanja Marin i Joško Ševo, montažer Alfred Kolombo, zvuk -Viktor Drnić, organizacija – Matej Pavlović, arhiv – Josip Jurić i Ivan Balić, asistent redatelja Zvonimir Petrić, producent Frane Matijević i izvršni producent Marijan Medvidović. Stoljeće srbijanskoga terora u Hrvatskoj prikazano je kroz nekoliko povijesnih cjelina počevši od srbijanske okupacije 1918. do uspostave Nezavisne Države Hrvatske. Nastavlja se razdobljem ustanka protiv NDH, te razdobljem obnovljene komunističke Jugoslavije. Posljednja dva povijesna razdoblja odnose se na srbijanski ustanak protiv Republike Hrvatske u Tuđmanovom desetljeću (1991. – 2000.) i na razdoblje od 2000. – 2018. u kojemu se obnavljaju, financiraju i inkluziviraju velikosrpski i jugoslavenski mitovi, te hrvatsko geganje u maglu. Film osvjetljava u zaborav potisnute različite oblike srbijanskoga terora nad nesrpskim narodima i državama s naglaskom na Hrvate i Hrvatsku. Osvijetljeno je fizičko nasilje, ubojstva znamenitih Hrvata i atentati u režiji beogradskih režima. Naglašen je gospodarski, zakonodavni i osobito jezični terorizam kojim se Beograd služio proteklih stotinu godina, kao i najnoviji nasrtaji Srbije i hrvatske pete kolone na Oluju i hrvatsku državu. Film prikazuje kako su srbijanska polazišta prema Hrvatskoj tijekom protekloga stoljeća bez obzira na tip režima, totalitarni ili demokratski, u osnovi ista. Velikosrpski ciljevi su nepromjenjivi, kao i stajališta političkoga srpstva u Hrvatskoj od Pribićevića 1918. do Pupovca 2018. Projekcija filma najavljena je za:

Četvrtak, 11. listopada 2018. u 19 sati

HRVATSKO SLOVO

Hrvatske bratske zajednice 4

(prizemlje NSK)

Srdačno Vas pozivamo na projekciju dokumentarnog filma

redatelja JAKOVA SEDLARA:

Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918.-2018.

(Od Karađorđevića i Pribičevića do Vučića i Pupovca)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.