Pronađen lijek za rak? Širenje uspješno spriječeno nanočesticama

07.01.2014. 14:23:38

7dc2c46ee1512f8d184f55acae094ddb

Znanstvenici su ovaj put povezali protein poznat kao Trail, koji se već koristi za uništavanje raka u kliničkim testovima, s drugim ljepljivim proteinima i tako oblikovali nanočestice.

Leukociti koji nose "ljepljive nanokuglice" mogu uništiti stanice tumora u krvi i tako spriječiti širenje raka u organizmu, pokazalo je novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta Cornell u SAD-u, javlja BBC. Znanstvenici su stvorili nanočestice koje se zadržavaju u krvotoku i ubijaju stanice raka s kojima dođu u kontakt tijekom njihova "putovanja" kroz organizam.

Prognoze očekivanog trajanja života osoba kojima je dijagnosticiran zloćudni tumor u najvećoj mjeri ovise o tome je li se rak proširio i metastazirao.  – Oko 90 posto smrti od raka povezano je s metastazama – rekao je voditelj istraživanja Michael King. Znanstvenici su ovaj put povezali protein poznat kao Trail, koji se već koristi za uništavanje raka u kliničkim testovima, s drugim ljepljivim proteinima i tako oblikovali nanočestice. Kada su ove ljepljive kuglice ubrizgali u krv, one su se zalijepile na leukocite, a testiranja su pokazala da se leukociti u krvi sudaraju sa stanicama raka koje su se odvojile od glavnog tumora u pokušaju da se prošire. U časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences objavljeno je da je novi pristup inspiriran prirodnim citotoksičnim djelovanjem ubojica raka – leukocita.

Doslovno razgrađene stanice

– Rezultati su zapanjujući! Nakon dva sata protoka krvi stanice tumora doslovno su razgrađene – rekao je King, koji smatra da bi se nanočestice mogle koristiti prije operacija ili zračenja, ali i za zaustavljanje širenja stanica raka kod pacijenata koji boluju od vrlo agresivnih tumora. Unatoč izvrsnim rezultatima prije nego što se uvede u bolnice kao potvrđena terapija potrebno je obaviti još niz istraživanja, a ohrabrujući nalazi govore da nova metoda ne uništava imunološki sustav i ne oštećuje druge krvne stanice ili žile. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.