Pronašli smo video iz 2003. Thompson je pjevao na Trgu, a Račan ga nije zabranio

21.07.2018. 10:52:33

Posebna želja hrvatskih srebrnih nogometaša sa SP-a u Rusiji bila je da im na dočeku u Zagrebu pjeva Marko Perković Thompson. No, nisu nogometaši ni prvi ni jedni koji su željeli da im slavlje uveliča popularni pjevač. Vatrene je na dolasku u Zagreb diljem trase kojom su prolazili od zračne luke do Trga bana Jelačića i na Trgu dočekalo čak 550.000 ljudi, a kulminacija dočeka dogodila se na glavnom zagrebačkom trgu. Na kraju programa mikrofon je uzeo kapetan reprezentacije Luka Modrić. “Imamo još jednu specijalnu želju. Ta je da nam Marko otpjeva još jednu pjesmu”, rekao je Modrić u zagrljaju Marka Perkovića Thompsona. No organizatori su im isključili struju. Isti dan počeli su napadi na Thompsona o redikuloznih političara i paranoičnih novinara koji su, nakon crnih dresova, čak i u pjesmi “Lijepa li si” vidjeli fašizam. No vatreni nisu prvi koji su poželjeli da im na dočeku pjeva Thompson. Hrvatska rukometna reprezentacija je u Portugalu 2. veljače 2003. godine u finalu pobijedila Njemačku i postala svjetski prvak, a naš Ivano Balić proglašen je igračem godine! Dan poslije finala, 3. veljače 2003.,  igračima je organiziran veliki svečani doček na zagrebačkom Trgu bana Jelačića gdje se okupilo oko 100.000 ljudi. Na zahtjev igrača nastupio je najpopularniji hrvatski glazbenik Marko Perković Thompson, sve je uživo prenosila Hrvatska televizija na prvom programu. Thompson je nastupio na inzistiranje rukometaša, usprkos protivljenju gradskih vlasti o uz prateće hrvatske rukometne reprezentacije, otpjevao je neslužbenu sportsku himnu Hrvatske “Lijepa li si”. Nakon toga i Goluža je s Thompson otpjevao “Iza devet sela”, pjesmu za koju se vjeruje da je posvećenu generalu Anti Gotovini koji je tad bio u bijegu. Voditelj programa Mirko Fodor zamolio je Thompsona da otpjeva još i “Moj Ivane”. Kako je bilo na dočeku rukometaša 2003. i što je pjevao Thompson, pogledajte u videu: “Mi igrači odlazili smo na svaku utakmicu s Thompsonovim pjesmama, a kad smo došli u Zagreb, htjeli smo da i on dođe na pozornicu i otpjeva nekoliko pjesama. Mi smo svjetski prvaci i red je da nam se ispuni poneka želja,”kazao je Slavko Goluža. Uz Thompsona su slavili Šola, Losert, Matošević, Metličić, Goluža, Kaleb Jović, Džomba, Balić i drugi zlatni hrvatski rukometaši Predsjednik Vlada tada je bio Ivica Račan i nikome od današnjih dušobrižnika, koji bi nam, u ovoj prigodi, čak oprostili pjesmu “Lijepa li si”, (Đurđica Klancira, bivša glasnogovornica SDP-a)  nije padalo na pamet zabraniti Thompsona ili mu isključiti struju.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.