Prošla je 31 godina od osnivanja prve ratne bolnice u Domovinskom ratu: Neke slike se ne zaboravljaju

01.08.2022. 16:22:00

U kolovozu 1991. bolnica je osnovana u opkoljenom Topuskom koje je trpilo brojne napade. 

Na današnji dan prije 31 godinu osnivana je Ratna bolnica u Topuskom. Prva je to ratna bolnica u Hrvatskoj. 

U znak obilježavanja godišnjice danas je u Muzeju Domovinskog rata na Turnju u Karlovcu održan okrugli stol po nazivom “Medicinsko osoblje u Domovinskom ratu – ratna bolnica u Topuskom 1991”.

Cilj je osvijestiti koliki je zapravo bio doprinos medicinskog osoblja u Domovinskom ratu, istaknuo je prije svega liječnik, Kornelije Brkić.

– Bez saniteta Hrvatske vojke, bilo bi jako loše. Oni su davali potporu, također i psihičku. Sanitet je imao veliku ulogu koju treba uvažiti, kazao je.

Dodaje kako je osoblje dalo jako puno, a zahvalio se i svima koji su pridonijeli u stvaranju Hrvatske jer je svaki kotačić bitan.

Također je mišljenja liječnik kako bi mlađe generacije trebale osvijestiti značaj onoga što se dešavalo.

Teških vremena u kojima je glavna vještina bila snalažljivost, prisjetila se i predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara, tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata, Ljerka Pavković. 

– Ne znam kako bih opisala situaciju kada krenu dolaziti ranjeni branitelji, civili, kada se sve odvija jako brzo i treba se snaći. Najveću ulogu tu je odigralo naše znanje i naša profesionalnost. Nije bilo lako jer su to izvanredne situacije za koje nema pripreme, ističe Pavković.

Dodaje kako neke slike niti nakon 30 godina ne može zaboraviti, a ono što danas želi je svoje iskustvo prenijeti mlađim kolegicama i poučiti ih o kriznim situacijama.

Iste želje danas ima i jedna od sestara koje je sudjelovala u osnivanju Ratne bolnice u Topuskom, Đurđica Brajdić.

Tada je bila tek mlada sestra koja je kao dio kirurškog tima odlazila na teren.

– Nisam znala nikakve ratne tehnike. Sve što smo tamo morali činiti, sve što smo morali raditi, sve ratne intervencije, sve smo naučili na terenu, prisjeća se Brajdić.

Dodaje kako se ratna kirurgija nikako ne može naučiti, da je najbolje vrijeme za to kada dođe rat.

A tako vrijeme ustvari nikada nije dobro.

Izvor: radio-mrežnica.hr

Izvorni autor: L.Grčić/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.