Proslava 25. obljetnice 145. brigade Hrvatske vojske i Dana neovisnosti Republike Hrvatske

10.10.2016. 15:48:43

Ovaj vikend, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 145. brigade Hrvatske vojske iz Dubrave, održana je proslava 25. Obljetnice ustroja i borbene uporabe 145. brigade Hrvatske vojske i Dana neovisnosti Republike Hrvatske te komemoracija za 41 poginulog branitelja iz te brigade. Ovaj skup okupio je mnoštvo hrvatskih branitelja, časnika, dočasnika, stradalnika Hrvatskog domovinskog obrambenog rata, majke, očeve, supruge i djecu poginulih heroja, predstavnike lokalne vlasti, kao i mnoštvo građana. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća za 41 poginulog branitelja iz ove legendarne brigade, te prigodnih govora, održan je dirljivi koncert na kojemu je nastupio dječji zbor Zagrepčanke i dečki, Valentina Mekovec, operna pjevačica te zbor „Hrvatica“ Društva Hrvatska žena, grad Zagreb. Glavni organizator ove dirljive proslave je Miljenko Badjun iz Udruge hrvatskih branitelja 145. Brigade HV, moderatorice su bile bile Anamaria Huzanić i Nikolina Lako, dok je pjesme čitala Jadranka Pausić. O proslavljenoj 145. brigadi HV rečeno je sljedeće: „145. brigada Hrvatske vojske, je ponos naše Dubrave i Grada Zagreba. Dubrava je dala više od 11.500 hrvatskih vojnika i policajaca. Danas, kada slavimo 25. obljetnicu 145. brigade Hrvatske vojske i 25. obljetnicu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, moramo se sjetiti svih onih policajaca iz Policijske postaje Dubrava, pripadnika Dragovoljačkih oružanih snaga, Hrvatskih obrambenih snaga, Narodne zaštite i ostalih dragovoljaca koji su branili domovinu. Ne postoji ratište u Hrvatskoj iz vremena velikosrpske agresije, u Hrvatskom domovinskom obrambenom radu, na kojem nije bilo našeg sugrađanina iz Dubrave. Dali smo neprocjenjiv doprinos našoj voljenoj Domovini. Dokaz tomu je preveliki broj imena uklesanih na spomeniku u Parku dubravskih branitelja. Ostaje nam sjeta i sjećanje na dane ponosa i slave. Ostaje nam ponos na one „takozvane“ male ljude a ipak – velike heroje. Bili smo prvi kad je trebalo! 145. brigada i svi hrvatski branitelji iz Dubrave, zlatnih su slovima upisani u hrvatsku vojnu povijest i tu činjenicu nikada nitko izbrisati neće. Brigada je već 19 listopada zaposjela položaje u Letovaničkom vrhu i selu Brkševina i otada započinje njen slavni ratni put koji traje iduće četiri godine. Brigada ratuje rame uz rame s najelitnijim postrojbama Hrvatske vojske kao što su Prva, druga i četvrta Gardijska brigada. 145. Brigada HV ratovala je na Sisačko-Banovinskom, Južnom, Zadarskom i Gospićkom bojištu a svoj slavni ratni put završava u Vojno redarstvenoj operaciji „Oluja“ gdje u Dvoru pobjedonosno staje na državnu granicu prema Bosni i Hercegovini. Kroz Brigadu je prošlo oko 6.500 hrvatskih branitelja, od kojih je 41 poginuo i 243 ih je bilo teže ili lakše ranjeno. Brigadom su zapovijedali Josip Strenja, Oto Jungwirth, Tomislav Tolić, Bruno Čavić i Željko Nikić.   Vlatka Sakar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.