Proslava poljskog Dana neovisnosti pretvorila se u najveći ksenofobni marš u svijetu

12.11.2018. 12:50:22

U centar Varšave došlo između 100.000 i 200.000 ljudi. Značajan dio okupljenih izvikivao je rasističke parole i dizali transparente na kojima stoji "Bijela Europa!", "Izbjeglice van!"


Pojedini poljski vladini dužnosnici pristali su sudjelovati u zajedničkom maršu u organizaciji ekstremno desnih skupina u Varšavi kako bi obilježili Dan neovisnosti u toj zemlji. Nakon objave Vlade da će neki njezini članovi sudjelovati u maršu u povodu Dana neovisnosti pojavila se bojazan da vladajuća stranka Pravo i pravda blagonaklono gleda na fašističke stavove, piše RT. Od 2009. proslava poljskog Dana neovisnosti 11. studenog, istog dana kada je završio Prvi svjetski rat kapitulacijom Njemačke 1918., postala je okupljalište organizacija krajnje desnice iz cijele Europe, od kojih se neke javno nazivaju fašistima i nacistima. Lani se na tom skupu pojavilo oko 60 tisuća ljudi, dok je ove godine prema nekim procjenama u centar Varšave došlo između 100.000 i 200.000 ljudi, čime je ovaj marš postao najbrojnije okupljanje ekstremne desnice u svijetu.
Marš ekstremne desnice u Varšavi (Foto: AFP)
Gradonačelnik Varšave u posljednji je trenutak pokušao zabraniti skup, no odlukom suda on je ipak dopušten. Poljski državni vrh isprva se zalagao da se skup smije održati ukoliko na njemu ne bude spornih transparenata, no na kraju su pristali praktički sudjelovati u maršu. Oporba je bojkotirala marš.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.