Proslavljena 23. obljetnica obrane Zadra

06.10.2014. 17:10:08

Na današnji dan 1991. JNA, potpomagnuta pobunjenim Srbima, pokušala je općim napadom s kopna, mora i iz zraka osvojiti Zadar. Grad je bjesomučno napadan, a granatirani su svi mogući ciljevi, bolnica, katedrala sv. Stošije, Kneževa palača i Providurova palača, prostorije Radio Zadra te mnogi kulturno-povijesni spomenici i civilni objekti. Središnjom svečanošću na gradskom predjelu Dračevcu, proslavljena je 23. obljetnica obrane Zadra, a zapovjednik 112. zadarske brigade Marko Čulina tom je prigodom istaknuo kako je neprijatelj baš na Dračevcu odbijen u protunapadu. Na današnji dan 1991. JNA, potpomagnuta pobunjenim Srbima, pokušala je općim napadom s kopna, mora i iz zraka osvojiti Zadar. Grad je bjesomučno napadan, a granatirani su svi mogući ciljevi, bolnica, katedrala sv. Stošije, Kneževa palača i Providurova palača, prostorije Radio Zadra te mnogi kulturno-povijesni spomenici i civilni objekti. Iako u okruženju bez struje i vode, malobrojni hrvatski branitelji uspjeli su se oduprijeti jugosrpskim agresorima, čiji je cilj bio osvojiti Zadar i presjeći Hrvatsku na dva dijela. "Spriječeni su upravo na Dračevcu, gdje je u protunapadu odbijen neprijatelj, prisjetio se na središnjoj svečanosti zapovjednik 112. zadarske brigade Marko Čulina. "Mladim naraštajima koji tek stasaju i koji nisu imali prilike doživjeti te dane trebamo govoriti istinu o tim trenutcima naše povijesti te im poručujem da ostanu u Domovini i pridonesu njezinu razvitku i ne odlaze u inozemstvo", istaknuo je Čulina. "Prije 23 godine bili smo spremni dati živote, to im je poruka", rekao je Čulina. Teških ratnih dana i obrane Zadra prisjetio se predsjednik Udruge branitelja Imotskih sokolova Ivan Budalić, koji je rekao da ga danas svladavaju posebne emocije. "Malo smo evocirali uspomene prelistavajući materijale i fotografije koje imamo. I kad vidimo okolnosti da je tada bio jedan branitelj na pet neprijateljskih vojnika, da su u tehnici bili i jedan prema 100, i danas se pitamo kako smo se uspjeli othrvati u poluokruženju, gdje nam je neprijatelj bio iza leđa", rekao je predsjednik Imotskih sokolova. Nakon herojske obrane na Dračevcu agresor je odbijen 6. listopada 1991., nakon čega su počeli pregovori koji su rezultirali odlaskom pripadnika JNA iz 13 zadarskih vojarna. No, Zadar su tek čekali najteži dani, stalni ratna razaranja s okupiranog područja u rujnu i listopadu 1991. za koja nitko nije odgovarao. Svečani program počeo je jutros budnicom Gradske glazbe gradskim ulicama, nastavljen je polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim pripadnicima Imotske bojne te kod glavnoga križa na gradskome groblju, a na Dračevcu je služena misa.  
  • Autor: hina
  • Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.