Prošlo je 28 godina od smrti jednog od najvećih junaka Domovinskog rata, čovjeka čije je zapovijedanje spasilo Hrvatsku od puno veće žrtve

16.10.2019. 11:35:00

Domovinski rat, a posebno bitka za Vukovar iznjedrili su velik broj junaka čijih se imena danas sjećamo. Nekih, nažalost, s tugom jer više nisu s nama. Jedan od njih, možda i najveći, napustio nas je na današnji dan prije 28 godina.

Vjetrovi rata zapuhali su u Hrvatskoj nesretne 1991. godine, a Blago Zadro, junak naše priče bio je spreman stati u obranu svoje domovine. Nemiri su polako, ali sigurno zahvaćali cijelu Lijepu našu, a 2. svibnja donio je rat u predvorje Vukovara, grada koji će podnijeti najveću žrtvu u Domovinskom ratu. Tog su dana u Borovu Selu ubijena dvanaestorica hrvatskih redarstvenika od strane pobunjenih Srba i svima je postalo jasno da do razdruženja Hrvatske od Jugoslavije, nažalost, neće doći mirnim putem.

Blago Zadro rođen je u Donjim Mamićima kod Gruda 31. ožujka 1944. godine, a život ga je kao desetogodišnjaka odveo u Borovo Selo gdje je završio školovanje, a potom se i zaposlio u tvornici Borovo, nekadašnjem obućarskom gigantu i gospodarskom ponosu bivše Jugoslavije.

Mirnu svakodnevicu obitelji Zadro, Blage, supruge Katice i trojice sinova Roberta, Tomislava i Josipa prekinule su demokratske promjene i težnja hrvatskog naroda za samostalnošću, a Zadro se vrlo rano uključio u rad vukovarskog HDZ-a, ne skrivajući svoje domoljublje ni u Jugoslaviji.

Kada su 25. kolovoza srpske paravojne jedinice uz pomoć JNA, tada treće po snazi europske vojske, napale grad na Dunavu, za Zadru i sinove nije bilo nikakve dileme. Istog su se trena prijavili i stali u obranu domovine. Postao je zapovjednikom 3. bojne 204. gardijske brigade i poveo suborce u obrambeni rat.

O herojstvu Blage Zadre i njegovih suboraca s Trpinjske ceste napisane su knjige, snimljeni filmovi i ulaziti u detalje podviga koje su slabo naoružani hrvatski branitelji radili junački se odupiravši mnogo brojnijem i naoružanijem agresoru danas bi zaista bilo nepotrebno. Trpinjska je cesta nazvana 'grobljem tenkova' jer su hrabri momci i djevojke pod zapovjedništvom Blage Zadre uništili brojna oklopna vozila, a posebno je upečatljiv bio 18. rujna kada su cijeli jedan bataljon JNA od 60 tenkova i oklopnih vozila zaustavili u daljenjem napredovanju.

No, ono što je Blagu Zadru izdvajalo od drugih nisu njegovi ratni podvizi i urođeno liderstvo. Zadro je, prije svega, bio velik čovjek i kako su njegovi suborci voljeli za njega govoriti, prvi među jednakima. U svaku je bitku kretao prvi, a njegovo je junaštvo snagu davalu svim braniteljima koji su oskudijavali u svemu, a upravo je Zadrino zapovijedanje pomoglo da se Vukovar toliko dugo i održi.

16. listopada 1991. godine život Blage Zadre je ugašen. Poginuo je u akciji u blizini Trpinjske ceste. Suborci su uspjeli izvući njegovo tijelo, a vukovarski liječnik dr. Juraj Njavro konstatirao je njegovu smrt u bolnici.

Značaj Blage Zadre i obrane Vukovara postao je jasan tek u vremenima koja su uslijedila. Herojskih 87 dana branitelji su pružali otpor i značajno oslabili agresora, a što bi se dogodilo da je Vukovar pao ranije i da su četničke snage imale otvoren put prema ostatku Hrvatske teško je i pomisliti.

Posmrtno je odlikovan činom general bojnika,a ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovu Naselju, te ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu. Replika njegovoga poprsja nalazi se u Vukovaru, a izvornik se nalazi u njegovom rodnom Ledincu.

28 tužnih godina prošlo je bez Blage Zadre, a više od 27 bez njegovog sina Roberta koji je svoj život za domovinu dao 10. travnja 1992. na Kupresu..

Blago Zadro ostat će zapamćen kao jedan od najvećih heroja Domovinskog rata, kao čovjek koji je bezuvjetno volio svoju domovinu i na koncu položio svoj život za nju. I sve nas.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izvorni autor: Toni Perković Foto Damir Glibušić/Arhiva Hanza Media

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.