PROŠLO JE 29. GODINA OD POVIJESNOG PRELETA RUDOLFA PEREŠINA (video)

25.10.2020. 10:54:00

Na današnji dan, 25. listopada 1991.g. jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, stožerni brigadir Rudolf Perešin, rodom iz Jakšinca u Gornjoj Stubici izvršio je povijesni prelet s svojim MIG-om 21 s aerodroma u Bihaću. Nakon što je ušao u Austrijski zračni prostor, prizemljio je svoj nenaoružani zrakoplov na zračnoj luci u Klagenfurtu. Cijeli svijet tada je uz fotografiju hrvatskog pilota i aviona MIG-a 21 na aerodromu u Klagenfurtu prenio njegove riječi: 

"Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate".

Četiri dana poslije, Rudolf Perešin vratio se u Hrvatsku gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Sudjelovao je u brojnim operacijama Hrvatske vojske, a stradao je u vojno redarstvenoj akciji Hrvatske vojske i specijalne policije RH "Bljesak", 02. svibnja 1995.g. izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške. Avion Rudolfa Perešina biva pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova i ostaje neupravljiv. Rudolf Perešin avion napušta katalputiranjem, prizemljuje se na neprijateljskom teritoriju, dok se avion inercijom brzine, prebacuje preko Save na hrvatski "Bljeskom" već oslobođeni teritorij.

Posmrtni ostaci Rudolfa Perešina vraćeni su 04. kolovoza 1997.g., a 15. rujna 1997.g. pokopan je na Mirogojskom groblju.

Ime Rudolfa Perešina od 25. ožujka 1998.g. nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici kao i Središnjica za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Zemunik. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira, dodijeljena su mu i mnoga druga odlikovanja kao što je Red kneza Domagoja s ogrlicom, Spomenica Domovinskog rata, Medalja Bljesak itd.

Godine 1999.g. postavljena je bista Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, a 24. lipnja 2004.g. u centru Gornje Stubice otvoren je Spomen park Rudolfa Perešina u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici. Prošle godine u svibnju, i MIG-21 kojim je Rudi letio vraćen je iz Austrije u Republiku Hrvatsku.

Svake godine u Gornjoj Stubici se u organizaciji Općine Gornja Stubica i Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza "Rudolf Perešin" te uz pomoć, suorganizaciju i pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Ministarstva obrane RH, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Ministarstva branitelja RH, Krapinsko-zagorske županije i drugih održavaju "Susreti za Rudija". Ove 2019.g. održani su XXII. Susreti za Rudija.

U njegovom rodnom mjestu Jakšincu gradi se i Spomen Hiža Rudolfa Perešina.

 

Rudolf Perešin proveo je dio svog života u Ivanić-Gradu, točnije u Cagincu te se svake godine povodom povijesnog preleta 25.10.1991.g. u Ivanić-Gradu u organizaciji Grada Ivanić-Grada iz Zajednica udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada organizira Memorijal Rudolfa Perešina. Ovaj vikend održava se 15. po redu Memorijal Rudolf Perešin.

Izvor: gornjastubica.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.