PROSVJED U SRBU: Keleminec zaradio kaznenu prijavu zbog ustaške pjesme

27.07.2014. 15:32:51

  1_282379 Oni tamo pjevali su partizanske pjesme i zazivali Tita, ali nisu dobili prijave iako EU osuđuje totalitarizam, žali se Keleminec.

14:33 Predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec dobio je kaznenu prijavu zbog ustaške pjesme Evo zore, evo dana. "Ma slučajno smo to pustili, puštali smo sve pjesme i ta je došla na red nesvjesno i eto dobio sam prijavu. Oni tamo pjevali su partizanske pjesme i zazivali Tita, ali nisu dobili prijave iako EU osuđuje totalitarizam", žali se Keleminec. Suprotnu stranu koja danas slavi još nisu uspjeli vidjeti jer oni su se nakon  govora povukli u šatore iz kojih se također mogu čuti zazivanja Josipa Broza Tita, a atmosferu dodatno zagrijavaju slavljenici okićeni crvenim zvijezdama. "Razgovarao sam s policajcem, on mi je rekao da me nerado kažnjava, ali da mora. I prošle godine sam platio 2200 kuna kazne jer smo pjevali Marjane, Marjane i netko je navodno čuo da u sklopu pjesme vičemo Ubij Srbina", "pohvalio" se naš sugovornik.

13:46 Pravaši se nakon molitve za sve ubijene Hrvate diljem zemlje s prosvjeda u Srbu polako povlače, a sa suprotnom stranom koja danas slavi nisu se uspjeli sresti. "Oni su sada u šatoru i slave, vidjeli smo oko desetak auta, a u Srbu su i Mesić i Pupovac, oni slave sa četnicima", prokomentirao je Keleminec.

>>> Upitali smo istaknute domoljubne snage HDZ-a i HSP-AS-a: Kako to da nisu u Srbu?

Karlo Starčević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća: Prosvjednicima u Srbu pridružio se sa ciljem da se skrene pažnja na 1941. godinu kada je nad hrvatskim narodom počinjen genocid. "Mesić i ova vlast slave genocid i zločin nad hrvatskim narodom. Takvi su i gori zločinci od ovih što tu slave. To su svi i HDZ, i Pusićka i Mesić. Pupovac je ljudska ništarija koja podržava ustanak krvožednog srpskog naroda na Hrvate, a mi želimo samo istinu. Ona nas jedina može spasiti. Nad Hrvatima je počinjena veleizdaja od strane svih saborskih zastupnika od Sanadera, do Jadranke Kosor i ostalih. Svi koji prešućuju ovakvo nešto su veleizdajice", smatra Starčević.

 

13:05 Keleminec i pravaši u Srbu pozivaju hrvatsku policiju da ih prestane maltretirati, a prozvali su i bivšeg predsjednika Mesića te Milorada Pupovca. "Skup je gotov i oni se sada spuštaju dolje, pada kiša pa nam i to otežava situaciju. Njih nema puno, ali nas drže tako da ništa ne možemo ni vidjeti. Nas je stotinjak, ali policija nam čak i signal na mobitelu ometa. Nismo mogli puštati pjesme, ali snašli smo se, imamo mi i CD", prepričava naš sugovornik događanja iz Srba, u kojem planira ostati do 15 sati. No, i kada se vrate u Zagreb pravaši ne misle stati već planiraju preko udruge Hrvatska suza prikupiti financijska sredstva kojima bi napravili spomenik kao sjećanje na svih 250 nevinih žrtava.

Predsjednik Hrvatske zore-stranke naroda, Milan Kujundžić rekao nam je da je Savez za Hrvatsku jučer bio u Srbu. No, ono što mu je jasno i danas jest činjenica da je hrvatskom narodu potrebna istina. "Narodu treba reći pravu istinu, a u Srbu su ljudi poubijani i nitko normalan takvo nešto ne bi trebao slaviti. Vjerujem da i većini srpskog naroda nije do takvih skupova", kazao je Kujundžić. Naš sugovornik svjestan je da je put do istine težak, a u Srbu će se do istine teško doći jer na proslavi sudjeluju i hrvatski političari na čelu s bivšim predsjednikom Mesićem. "Ako netko ide slaviti dan na koji su počinjeni zločini, to govori o njemu da ne želi spoznati istinu te da od istine bježi, a to znači da je na posredan način vezan za te zločine", rekao je Kujundžić, referirajući se na Mesića.

12:22 Keleminec i njegovi pravaši unatoč preprekama stigli su u Srb. "Puštamo Thompsonove pjesme i ometamo im proslavu. Njihov program počinje u podne. Policija nas je i kada smo došli pokušala spriječiti da budemo tu. Pazite, užasno je što radi hrvatska policija, a nama je cilj mirno reći što mislimo. Za sada ne vidimo koliko ima onih koji slave ustanak, ali vjerujem da ih ima dosta", kazao nam je Keleminec. 

12:05 Na prosvjedima u Srbu sudjeluju i predstavnici HČSP-a tvrdi njihov predsjednik Josip Miljak. "Taj skup veličanje je četništva, a u Srbu su svećenike ubijali i vrtili na ražnju. To je težak zločin nad civilima i sramota za modernu Hrvatsku koja treba osuditi totalitarizam i zločine koji su činjeni. Danas se tamo skup održava pod krinkom antifašizma, ali to je zapravo prikrivanje zločina i sramotno je da ondje dolaze predstavnici hrvatske politike na čelu s Mesićem. Na kraju krajeva, Hrvatska je članica EU i vrijeme je da se stvari stave na svoje mjesto", zaključio je MIljak.

Zlatko Begonja, povjesničar: - Taj događaj nema nikakve veze s antifašističkim ustankom. On pokazuje stvarnu intenciju srpskog pučanstva u Hrvatskoj za odvajanjem određenih teritorija iz Hrvatske. Ta intencija takozvane amputacije dijelova Hrvatske potječe još iz 1918. godine pa preko 1928. i 1939. pa na kraju 1941. godine. Na tom tragu su nastali i oni događaji iz 1991. Zašto to nije antifašistički ustanak? Jednostavno, riječ je o običnoj pobuni pod vodstvom dijelova četničkih organizacija kojima su pomogli pojedinci komunističke političke organizacije. Toj pobuni su pomagali i pripadnici talijanske vojne postrojbe. Kad bi to zbilja bio antifašistički ustanak kao što se predstavljao do 1990. godine i kao što se sad pokušava prikazati, imali biste apsurdnu situaciju da objasnite kako su talijanski fašisti sudjelovali u antifašističkom ustanku.

11:50 Dražen Keleminec žali se da policija barikadama ide na prosvjednike, a četnička proslava u Srbu trebala bi početi za deset minuta. "Policija nas pokušava spriječiti, barikadama su krenuli na hrvatske branitelje i čine sve da nas spriječe. Koče nas. Ne možemo proći i od Bruvna prema Srbu putujemo već sat vremena, vozimo se 20 na sat i u sat vremena prešli smo 30 kilometara", žali se Keleminec. Užas je što se ovdje događa, poručuje žustro.

11:30 Predsjednik HSP-a Danijel Srb zajedno sa članovima svoje stranke prosvjed protiv skupa u Srbu održao je dan ranije jer su željeli mirnim putem poslati poruku da je takav skup nedopustiv. "Dan ranije protesitrali smo jer danas će prosvjednike pokušati prikazati kao one koji se protive antifašizmu, i kao one koji ga ne podržavaju. Prosvjednici neće imati priliku objasniti zašto to čine", uvjeren je naš sugovornik. Dok je Srbov HSP polagao svijeće i cvijeće kako bi se prisjetio nevinih žrtava, na proslavi se već okupila nekolicina slavitelja te brojna policija koja je događaj osiguravala. "Čuo sam da se već jučer uzvikivalo Srbija, a neki koji su bili samnom čuli su povike ovo je Srbija", žali se Srb te naglašava da je sporne povike morala čuti i policija. No, voditelj osiguranja ipak je zaključio kako je jučerašnji skup prošao u redu. Pravaš je svjestan da ti povici koji su se u Srbu mogli čuti zapravo otkrivaju ono što se zaista slavi, a toga i Hrvati moraju biti svjesni. "Skrivaju se iza proslave antifašizma, a s druge strane slušamo takve poruke. U Srbu su se nekažnjeno ubijali Hrvati i on zapravo otkriva velikosrpske planove za budućnost", zaključuje naš sugovornik. 

11:00 I ove godine A-HSP na čelu sa Draženom Kelemincem prosvjeduje protiv, kako kažu, sramotne proslave Ustanka naroda Hrvatske i BIH u Srbu u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća. Naoružani rekvizitima, kao što je hrvatska zastava, napunili su autobus i kombije te na prosvjed krenuli iz svih krajeva Hrvatske. No, Keleminec u razgovoru za naš portal požalio da ih u njihovim namjerama sprječava policija.

"Uz nas je velika pratnja, koče nas i vozimo 30 na sat. Prije no što smo krenuli iz Brvna prepriječili su nam put, i smatram da im je cilj da što kasnije dođemo. Blokiraju nas, a ono što nam rade ne rade drugoj strani", požalio se Keleminec odmah na početku. Već u Lučkom pravašima je put blokirani, ali oni od svoje namjere ne odustaju, želja im je, kaže naš sugovornik, "zaustaviti četnički dernek u srcu Like". Njih stotinjak koji su na prosvjede krenuli uvjereni su da će na četničkoj proslavi sresti i bivšeg predsjednika Stipu Mesića koji je u Srbu redovit gost. "U srcu Hrvatske ne dopuštamo četnički dernek, oni koji su poraženi u Oluji slave u srcu Hrvatske. Ceste su pune automobila s beogradskih tablicama, svi oni idu u Srb. Oni protiv kojih smo ratovali slave četnički pokolj u srcu naše zemlje", oštar je Keleminec.

Proslavu u Srbu omogućile su sve vlasti, smatra Srb optužujući HDZ, ali i aktualnu vlast koja dopušta proslavu pokolja nad vlastitim narodom. "Dok smo živi borit ćemo se protiv toga", poručio je Keleminec.

  • Autor: Iva Međugorac/Leo Buljan
  • Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.