Prosvjednici pred uredom premijera Erdogana, pozivaju ga na ostavku!

05.06.2013. 19:46:22

21:00 - Prosvjednici s Taksima u sve većem broju pristižu u Dolmabahce gdje se nalazi ured premijera Erdogana koji je u ovom trenu prazan. Policija ponovno koristi suzavac kako bi prosvjednike držala podalje. 19:00 - Većina prosvjednika napustila je trg Taksim, ali nisu odustali nego su se premijestili na druga mjesta diljem grada. Tako primjerice u četvrti Dolmabahce trenutno prosvjeduje nekoliko desetaka tisuća ljudi. Transparentima jasno daju do znanja da se ne radi više samo o parku, već da je prosvjed prerastao u nešto više. 'Ne radi se o parku. Radi se zloupotrebi državne moći. Radi se cenzuri medija. Radi se o DEMOKRACIJI', piše na jednom transparentu.
Prosvjedi u Turskoj (Foto: Twitter)
18:00 - Prosvjednici pozivaju Erdogana na ostavku. 17:00 - Policija ne odustaje od upotrebe suzavca. Sudionici prosvjeda na društvenim mrežama dijele informacije kako jedva dišu od suzavca te da tisuće bježe s trga, no kako neki odu s trga tako novi prosvjednici dođu na njihovo mjesto. 15:40 - Turski državni mediji javljaju kako je u tijeku povlačenje policijskih snaga s trga Taksim te da omogućiti nastavak prosvjeda. 14:30 - Premijer Erdogan pozvao na momentalan prekid nereda na ulicama. Sukob policije i prosvjednika nastavlja se unatoč njegovu apelu. 14:15 - U velikim europskim gradovima održavaju se skupovi potpore turskim prosvjednicima. Tako su se mase okupile na ulicama Frankfurta, Londona, Oxforda i Venecije, a najavljeni su skupovi i u ostalim gradovima.
Skup potpore u Londonu (Foto: Twitter)

Skup potpore u Londonu (Foto: Twitter)

Skup potpore u Veneciji (Foto: Twitter)

Skup potpore u Veneciji (Foto. Twitter)

12:30 - Interventna policija vodenim topovima i suzavcem krenula je i na prosvjednike u glavnom gradu Ankari na koji su se prosvjedi proširili iz Istanbula. PREMIJER ERDOGAN KOMENTIRAO NEREDE NA ULICAMA 12:15 - 'Ne natječite se s nama. Ako vi možete skupiti 200.000 ljudi, ja ih mogu skupiti milijun', rekao je Erdogan. 12:00 -  Turski premijer Tayyip Erdogan komentirao je nerede na ulicama turskih gradova. 'Radovi u parku Gezi na trhu Taksim nemaju veze s barikadama na ulicama. Svatko ima pravo na miran prosvjed, ali nitko nema pravo na okupaciju i remećenje javnog reda. Svi pokušaji za promjenu vlasti koji nisu vezani za izbore su antidemokratski i ilegalni', rekao je Erdogan, a prenosi novinar Today's Zamana, Mahir Zeynalov. 10:00 - Deseci tisuća ljudi uputili su se s anatolske obale preko mosta na Bosporu prema trgu Taksim, a lokalni turski mediji javljaju i kako su prosvjedi započeli i u glavnom turskom gradu Ankari te u obalnom gradu Izmiru.   PROSVJEDI SE IZ ISTANBULA PROŠIRI NA ANKARU 9:00 - Na tisuće prosvjednika i danas je izašlo na ulice Istanbula u jednoj od najvećih prosvjednih akcija koje je Turska vidjela posljednjih godina. Sve je započelo mirnim prosvjedom protiv uništavanja gradskog parka za potrebe izgradnje novog shopping centra, a pretvorilo se u najmasovniji prosvjed protiv premijera i vladajuće stranke (AKP) kojima građani uglavnom zamjeraju islamističke korijene. >> VIDEO Suzavcem i vodenim topovima na prosvjednike! Do eskalacije je došlo nakon sukoba prosvjednika s policijom pri čemu je policija koristila vodene topove i velike količine suzavca. U sukobima je ozlijeđeno na desetke prosvjednika, a neki očevici tvrde kako ima i poginulih iako to nije službeno potvrđeno. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.