Protuzakonita politička čistka ministra Ostojića

06.07.2014. 10:17:34

Još prije dvije godine, čim je ministar MUP-a smijenio preko 2400 tadašnjih policijskih rukovoditelja i fingiranim natječajem na njihovo mjesto imenovao svoj kadar, upozoravali smo da je taj natječaj farsa, a odluka o imenovanjima protuzakonita. Nepravomoćnom presudom Upravnog suda kojom je potvrđeno rješenje Odbora za državnu službu potvrda je kako smo bili u pravu. Osim trajnog problema s politizacijom policije koju provode i provodile su sve dosadašnje partije na vlasti, a kojom se policija pretvara u stranačko tijelo vladajućih i gdje je stručnost podčinjena podobnosti, u spomenutom slučaju imamo i ozbiljan problem materijalnih posljedica ovakvog bahatog i samovoljnog ponašanja od strane ministra. Nije naime prvi puta da se zbog nečije bahatosti nadograđene neznanjem i nesposobnošću elementarna prava moraju braniti na sudu, a nakon sudskih presuda materijalne posljedice snosi državni proračun, odnosno porezni obveznici. Sličan primjer imali smo i 2000-godine kada se tadašnji ministar MUP-a, iz iste političke garniture kao i aktualni, oglušio o zakon i odnosno o kolektivni ugovor, a nakon sudskog epiloga i isplate milijunskih iznosa oštećenima, dotičnog ministra nitko nije pozvao na odgovornost niti je snosio bilo kakve posljedice zbog svojih odluka. Obzirom kako je Vlada Zorana Milanovića zatražila od Sabora autentično tumačenje zakona o policiji, za očekivati je kako se ni ministra Ostojića neće pozvati čak ni na odgovornost, iako bi u nekim drugim demokratskim državama zbog ovakvog ponašanja takav ministar ili podnio ostavku ili bi bio smijenjen. U Hrvatskoj nažalost demokracije nema, Hrvatskom vlada partitokracija i komunistički mentalitet u kojemu nitko nije odgovoran za ništa a za posljedice tuđe nesposobnosti odgovara se kolektivno, odnosno svi građani. ABH kao članica Saveza za Hrvatsku, snažno se zalaže za depolitizaciju i profesionalizaciju policije i cjelokupne državne administracije u svim ministarstvima i na lokalnoj razini. Ne smije se više dopuštati da državna administracija bude stranačka te politički i ideološki dubinski podijeljena. To mora biti jedna jedinstvena hrvatska administracija, na usluzi svim građanima jednako, ne preferirajući pojedine članove stranačkih partija. To je bitan preduvjet za nužne promjene i boljitak hrvatskog društva. Akcija za bolju Hrvatsku mr. Željko Cvrtila, predsjednik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.