Provedeni terenski izvidi u Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj županiji

08.12.2017. 19:37:19

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u razdoblju od 4. do 6. prosinca 2017. godine organizirala je i provela terensko istraživanje, izvid i snimanje iz zraka lokacije Kastav u istoimenom gradu u Primorsko-goranskoj županiji i lokacije Poloj u općini Barilović u Karlovačkoj županiji. Terenskim izvidima nazočili su i predstavnici Općeg povjerenstva za odavanje počasti žrtvama rata Ministarstva obrane, nadležnog tijela Talijanske Republike, obzirom da se radi o mogućim mjestima masovnih grobnica u kojima se nalaze pokopani posmrtni ostaci talijanskih državljana, stradalih tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Tom prilikom istaknuto je kako je zajednički cilj Republike Hrvatske i Talijanske Republike očuvanje spomena na sve žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te osiguranje njihovog dostojnog vječnog počivališta. Zajednički terenski obilazak rezultat je obostrane želje za unapređenjem postojećih prijateljskih odnosa i suradnje između dviju država. Zajednička suradnja na predmetnom području regulirana je međudržavnim Ugovorom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike o uređenju ratnih grobova (Narodne novine, Međunarodni ugovori br. 6/2001).

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.