PRVA HEROJSKA BITKA: Bitka za Mašićku Šagovinu – 19. prosinca

20.12.2017. 09:20:46

Na današnji dan 1991. godine odigrala se jedna od pravih herojskih bitaka Domovinskog rata, bitka za Mašićku Šagovinu. Dogodilo se to u sklopu operacije “Orkan ’91” kada su 121. novogradiška brigada HV-a i pripadnici specijalne grupe “Svileni” (formalno dio 99. brigade HV-a) izveli napad na neprijateljsko uporište u selu Mašićka Šagovina nedaleko Nove Gradiške. Uz rezerviste JNA selo su branili i srpski teritorijalci te pripadnici paravojne skupine “Beli orlovi”. Otprilike se u selu nalazilo nešto više od 100 neprijateljskih vojnika. Treba napomenuti kako početak akcije nije bio baš uspješan. Koristeći se 60 mm minobacačima i RB-ovima, jedan vod Samostalne borbene satnije (vojna policija) neutralizira mitraljeska gnijezda i uspijeva doći do prvih kuća u selu. Doživljava pritom tenkovski napad iz smjera Trnave. Na ulasku u selo nailazi na Šešeljevih „Belih orlova“. Dva su borca tada poginula, a 13 je ranjeno. Napad je jedno vrijeme bio obustavljen zbog evakuacije poginulih i ranjenih boraca. Treba također reći da je većina vojnika 2. i 4. satnije 3. bojne napustila sektor Mašićka Šagovina. Planirani položaji nisu zauzeti. Tek dvadesetak vojnika 3. bojne uspijeva zadržati zaposjednute položaje. U otežanim okolnostima, kada je plan napada bio izmijenjen i bila dovedena u pitanje cijela akcija, “Svileni” koji su trebali štiti 121. brigadu HV-a od mogućeg prodora srpskih tenkova ulaze zajedno s devetoricom izviđača u Mašićku Šagovinu. Nakon što su razbili četničke snage u rovovima na sjevernoj strani sela, u selo prodiru  vojnici 2. bojne i ostatak 3. bojne 121. brigade. U akciji „Mašićka Šagovina“ četnici su pretrpjeli velike gubitke. Imali su oko stotinu poginulih. Radilo se o pomno planiranoj akciji, a njezin uspjeh značio je vrlo mnogo, osim što je takva akcija podigla moral branitelja na novogradiškom bojištu pobjedom u bitci za Mašićku Šagovinu bitno su se smanjili minobacački napadi na samu Novu Gradišku. Ipak, radost pobjede pomutili su gubici u ljudstvu. Ni u jednoj ofenzivnoj akciji koju je poduzela 121. brigade prije, a ni poslije, nije bilo toliko smrtno stradalih. Poginulo je devetero njezinih pripadnika, a više desetaka je ranjeno. U akciji su pognula i četiri pripadnika specijalne grupa „Svileni“ iz Zagreba – Miroslav Krpan, Zlatko Krčmar, Jurica Bebić i Igor Vukas. Zapovjednik 121. brigade koji je i osmislio ovu akciju, brigadir Josip Mikšić naglašava kako je ova oslobodilačka akcija značila i definitivnu prekretnicu na novogradiškoj bojišnici. O zbivanjima na novogradiškom ratištu do Sarajevskog primirja biti će još riječi u idućim danima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.