Prva žena u svemiru: Spremna sam za put na Mars bez povratka!

07.06.2013. 17:14:22

Za nas ovo ostaje san. Najvjerojatnije će prvo putovanje biti u jednom smjeru. No, ja sam spremna - kazala je Tereshkova.

Ruskinja Valentina Tereshkova, prva žena koja je putovala u svemir, kazala je danas da je spremna za još jedan podvig i putovanje na Mars, makar to bilo putovanje u jednom smjeru, piše France24. - Mars je moj omiljeni planet - kazala je 76-godišnjakinja na konferenciji za novinare u trening centru kozmonauta Zvyozdny Gorodok ili "Zvjezdanom gradu". Tereshkova je postala nacionalna heroina sa 26-godina kada je 1963. godine izvela samostalni let u svemir. Sada je sudjelovala u timu koji je istraživao mogućnost putovanja na Crveni planet. - No, svjesni smo ljudskih granica. Za nas ovo ostaje san. Najvjerojatnije će prvo putovanje biti u jednom smjeru. No, ja sam spremna - kazala je Tereshkova. Tijekom svoje trodnevne misije Tereshkova je 48 puta obletjela Zemlju, a njezin pothvat je SSSR koristio za svoju propagandu. Rusija će 16. lipnja proslaviti 50. godišnjicu njezina povijesnog leta. 1961. godine sovjetski kozmonaut Yuri Gagarin je postao prvu čovjek u svemiru. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.