Prvi hrvatski autonomni tim za zaštitu brodova preuzeo dužnost

30.12.2014. 18:32:24

Prvi hrvatski AVPD tim broji 12 članova, od kojih je 10 pripadnika Hrvatske ratne mornarice, te po jedan pripadnik Zapovjedništva za potporu i Bojne za specijalna djelovanja. Zapovjednik tima je poručnik bojnog broda Nenad Kontri Prvi hrvatski autonomni tim za zaštitu brodova (Autonomous Vessel Protection Detachment - AVPD) prekjučer je preuzeo dužnost na ciparskom brodu MSM Douro, na kojem će biti angažiran četiri mjeseca u operaciji „EU NAVFOR Somalia – ATALANTA“. Dužnost su preuzeli od srpskog AVPD tima, a primopredaja je provedena u luci Djibouti. Brod MSM Douro trebao bi isploviti iz luke Djibouti 1. siječnja 2015. Prvi hrvatski AVPD tim broji 12 članova, od kojih je 10 pripadnika Hrvatske ratne mornarice, te po jedan pripadnik Zapovjedništva za potporu i Bojne za specijalna djelovanja. Zapovjednik tima je poručnik bojnog broda Nenad Kontri. Zadaća hrvatskog AVPD tima je osiguravanje i zaštita trgovačkih brodova, koji u sklopu World Food Programmea (WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze humanitarnu pomoć i hranu lokalnom stanovništvu. Vojni tim nalazi se na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištima, a zadaća mu je potpuna zaštita broda od piratskih napada, otmica, pljački na moru i u luci, te odvraćanje i prevencija tih napada. Zbog učestalih piratskih napada na brodove koji prevoze hranu za pomoć Somaliji iz programa Svjetskog programa za hranu (World Food Programme - WFP) sklopljen je sporazum između UN-ovog Svjetskog programa za hranu i Europske unije kojim snage Europske unije u operaciji "EU NAVFOR Somalia - ATALANTA" štite UN-ove brodove koji prevoze humanitarnu pomoć u Somaliju. Trgovačke brodove su do 2012. godine štitili ratni brodovi angažirani u području operacije, a od sredine 2012. na brodove se ukrcavaju sigurnosni timovi. Od tada niti jedan trgovački brod pod zaštitom operacije „EU NAVFOR Somalia – ATALANTA“ nije bio napadnut od strane pirata, a ugroženim područjima u Somaliji uspješno je dostavljeno oko 924.000 tona hrane i pomoći. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.