Prvi sastanak ministara obrane NATO-a o informatičkoj obrani

02.06.2013. 21:18:47

Ministri obrane 28 članica NATO-a prvi put će u utorak raspravljati o informatičkoj obrani, pitanju koje zbog sve češćih hakerskih napada zaokuplja zapadne oružane snage, izvješćuje AFP u nedjelju iz Bruxellesa. "Prijetnje povezane s informatičkom obranom sve su opasnije, vjerojatno više nego sve druge prijetnje", kazao je visoki dužnosnik Sjevernoatlantskog saveza. "NATO mora biti spreman na to odgovoriti", dodao je isti izvor uoči polugodišnjeg sastanka ministara obrane u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, na kojem će prvi put sudjelovati novi čelni čovjek Pentagona, Chuck Hagel. On je u petak izrazio zabrinutost informatičkim upadima kineskih hakera koji su se prije pet dana dokopali nacrta američkog oružja, među ostalim i najmodernijih raketnih sustava. "Moramo pronaći način, zajedno s Kinezima i ostatkom svijeta, da utvrdimo pravila ponašanja" kako bi se smanjili kibernetički rizici, izjavio je Hagel u Singapuru, na godišnjem forumu o sigurnosti. Pozivajući se na izvješće Odbora za obranu i znanost, izrađeno za ministarstvo obrane, Washington Post u utorak je izvijestio da je riječ o nacrtima za borbene zrakoplove i brodove, ali i sustave protuzračne obrane ključne za Europu, Aziju i Perzijski zaljev. Na popisu 'ukradenog' oružja našle su se najmodernije verzije raketnog sustava Patriot, mornaričkog sustava za obranu od balističkih projektila Aegis, borbenih zrakoplova i helikoptera. NATO je nakon upada srpskih hakera u svoje sustave tijekom rata na Kosovu 1999. postupno pojačao svoju informatičku obranu, a 2008. je u Tallinnu u Estoniji osnovao Centar za istraživanje i informatičku obranu. Centar se odmah po osnivanju našao na udaru informatičkih napada, a Estonija je za to optužila Rusiju. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.