PRVI, VELIKI I BOLAN UDARAC ZA PLENKOVIĆA! Gubi i ono što je imao? Šok za HDZ

07.02.2021. 09:10:00

Pošto je Tomislav Mamić najavio utrku za gradonačelnika Splita, u konkurentskim redovima proširio se strah i panika. Ovaj uspješni poduzetniok i vlasnik trgovačkog lanca Tommy mogao bi bez problema potući konkurenciju u gradu pod Marjanom, tvrde oni koji dobro poznaju omjere snaga u srcu Dalmacije.

Osim što bi Mamić mogao dovesti u pitanje pobjedu Željka Keruma, njegovom kandidaturom upitan je plasman HDZ-ova Vice Mihanovića na splitskim lokalnim izborima. Poznato je kako Splitom posljednjih godina upravlja Andro Krstulović Opara, blizak prijatelj premijera Plenkovića, ali i član vladajuće stranke koji je od opetovane kandidature odustao zbog zdravstvenog stanja, a nakon lošeg rezultata na parlmentarnim izborima održanima u srpnju.

Što se pak Mihanovića tiče on nije bio prvi izbor premijera Plenkovića, nego glavnog HDZ-ova kadrovika za Dalmaciju Ante Sanadera. Ako HDZ izgubi izbore u Splitu, Plenković je spreman obračunati se sa Sanaderom i njegovim kadrovima, no pitanje ja kakva će sudbina nakon lokalnih izbora sustići i samog Plenkovića.

Naime, nakon uspjeha njegove stranke na srpanjskim izborima Plenković je svojim kolegama iz HDZ-a najavio da na lokalnim izborima kreću u osvajanje velikih gradova, no kako vrijeme odmiče i približavaju se svibanjski izbori taj se plan doima sve manje realnim.

Svojeg kandidata za Zagreb vladajući još nisu predstavili. Pregovori s uspješnim menadžerom Damirom Vanđelićem nisu bili produktivni pa je Plenkovićeva stranka primorana kandidirati mladog liječnika Mislava Hermana koji u srazu sa aktualnim gradonačelnikom Milanom Bandićem nema pretjerane šanse pa mnogi smatraju kako bi njegovom kandidaturom Plenković mogao izaći u susret Bandiću, a time izgubiti Zagreb. 

U Rijeci HDZ još nema svojega kandidata, dok konkurencija već uvelike vodi svoje kampanje, na fotelje u ovom gradu puca doktor Šimić, ali i Marin Miletić iz Mosta, SDP-ov Filipović te Katarina Peović.

Što se pak Osijeka tiče, tamo se činilo kako se HDZ-u s ve karte slažu za pobjedu njihova Ivana Radića, no onda je kandidaturu najavio Vladimir Šišljagić, bivši župan s ogromnim potencijalom koji je vladajućima pomrsio planove.

Drugim riječima, HDZ ne da će teško osvojiti velike gradove, već će u ovoj kadrovskoj krizi lako moguće izgubiti i Split, takav rasplet događanja mogao bi biti prvi veliki i bolan udarac za premijera Plenkovića pod čijim se prozorima polako, ali sigurno počinje okupljati sve veći broj nezadovoljnih građana.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.