PUPOVAC JE ZNAO ZA SVE ŠTO SE DOGAĐA U VLADI! Spominje ga se i u Miloševićevom skandalu: DORH o njegovim aferama godinama šuti

20.02.2022. 15:51:00

U svojem posljednjem obraćanju medijima šef SDSS-a i HDZ-ov koalicijski partner Milorad Pupovac tvrdio je kako je iznenađen što je policijskom istragom koja je obuhvatila niz državnih dužnosnika uz ostalo obuhvaćen i njegov stranački kolega Boris Milošević, no poručio je da institucije trebaju istražiti svačiju odgovornost. Kako je kazao Pupovac on je neslužbene informacije o pokretanju istrage u koju je uključen SDSS-ov potpredsjednik Vlade doznao iz medija, što možda doista i je točno, no iz prepiski između Borisa Miloševića i nekadašnje pomoćnice danas već bivšeg ministra Darka Horvata koje su u međuvremenu procurile u medijski prostor vidljivo je kako je na jednom od sastanaka na kojem se govorilo o pogodovanju određenim tvrtkama nazočio i Pupovac. Kao što je poznato, u Miloševićevom slučaju sporna je dodjela novca iz programa razvoja poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, međutim, naši sugovornici iz Vlade uvjeravaju kako Milošević ni jedan potez nije vukao bez konzultacija s Pupovcem.

”Pupovac je stvorio Miloševića, zahvaljujući njemu on je ušao i u Sabor, i u Vladu teško je za povjerovati da on nije znao što ovaj radi, to je cijela mreža u kojoj se spominje i Dragana Jeckov”, kaže naš sugovornik iz HDZ-a te dodaje da je sami Miloševićev ulazak u Vladu bio svojevrsna trgovina pošto su Pupovac i Plenković prilično dugo pregovarali oko toga na kojoj bi se on poziciji mogao naći.

Godinama se pak i u kontekstu samog Pupovca spominju razni sumnjivi poslovi, nije tajna da mu je to nedavno nabacivao predsjednik Zoran Milanović, a nije tajna niti to da ga je bivši predsjednik Josipović nazivao etnobiznismenom. Da bi pravosudne institucije trebale provjeriti Pupovčevu imovinu svojevremeno je pozivala bivša europarlamentarka Ruža Tomašić. Naš je portal prije više od dvije godine DORH-u i Uskoku slao upite o Pupovčevim aferama, i provjeri istih, no odgovor nikada nismo dobili. Pupovac je kao što je poznato zbog svoje uloge u Tesla banci svojedobno prijavljivan Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, no od toga se nije dogodilo baš ništa. 

Sukob s Dalić

Pupovac je, što nije mala stvar, u posrnuloj ‘Tesla štednoj banci’ među ostalim bio i predsjednik Nadzornog odbora, a tu njegovu ulogu problematizirao je i dr. Svetozar Livada iz Zajednice Srba Hrvatske, koji je Povjerenstvu i prijavio Pupovca.“Obavljanjem dužnosti predsjednik NO Tesla štedne banke Milorad Pupovac je obavljao i još uvijek obavlja dužnost koja je nespojiva s obavljanjem dužnosti zastupnika u Saboru, čime je prekršio Zakon o spriječavanju sukoba interesa tj. nalazi se u sukobu interesa”, tvrdio je tada dr. Livada navodeći da Pupovac krši zakon.

Povjerenstvo se doista u dva navrata bavilo Pupovcem i njegovom ulogom u Tesla banci pokrećući postupak zbog povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa u kojem se navodi da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, on je čak dobivao i rok za očitovanjem, ali od cijele te sage na koncu nije bilo ništa. ‘Tesla banka’ i njena propast u javnom se prostoru nakratko aktualizirala, kada se njome počela baviti bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić, čiju je ostavku od premijera Plenkovića zatražio upravo Pupovac, i to desetak dana nakon što se medijima diskretno provukla vijest o stečaju temeljem odluke Hrvatske narodne banke. 

Osim što je tijekom svojega mandata u fotelji ministrice prozivala Pupovca, koji je bio ključna karika za njen odlazak iz Vlade, Dalić je njegovu rolu u Tesli banci pokušala rasvijetliti i u svojoj čuvenoj knjizi o Agrokoru, u kojoj je među ostalim tvrdila da je Pupovac bio u velikom sukobu interesa kada je riječ o Agrokoru, jer je bivša kompanija Ivice Todorića bila suvlasnik Tesle, kojega je okarakterizirala kao Pupovčev politički projekt.  U to vrijeme, Pupovac je Plenkovića ozbiljno držao u šaci pa je reakcija izostala, a predsjednik SDSS-a s visoka se sprdao s tvrdnjama žene, kojoj se unatoč svim kontroverzama, ne može osporiti činjenica da je imala uvid u poslovanje ove banke kao i u Pupovčevu ulogu u istoj.

Činjenicom da je ‘Tesla banka’ dovedena do stečaja srušena je iluzija o tome da je banka trebala sudjelovati u financiranju srpskih povratnika, a šutnja koja je nakon toga uslijedila još je spornija od same priče o stečaju, jer ona zapravo pokazuje da u Hrvatskoj itekako postoje oni koji su nedodirljivi i čije se djelovanje nitko ne usudi propitkivati. Tesline gubitke, kao i Pupovčevu ulogu u tome, nitko nikada nije imao potrebe razjasniti do kraja pa ni sam Pupovac na bezbroj medijskih upita. Inače, valja podsjetiti kako je temeljni kapital za Teslu osiguran iz Fonda za razvoj Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, a s propašću banke bez uloga nije ostao samo većinski dio srpskih ulagača, već i nekolicina hrvatskih investitora među kojima se našao Todorić, Končar te Đuro Đaković. Neki od njih ostali su bez novčanih depozita.

Kakva je ekipa stajala iza Pupovčeve banke, možda ponajbolje opisuje članica NO Biljana Jovanović koja je svojedobno u susjednoj Srbiji završila u pritvoru zbog sumnje u pronevjeru više od 30 milijuna eura, a osim toga u srpskim se medijima nagađalo kako niti jedna srbijanska obitelj od ‘Tesla banke’ nije imala nikakve koristi, već da je novac naprosto ispario. Da je riječ o priči koja je u najmanju ruku čudna, potvrđuje ostavka drugog člana NO Zorana Pavlovića, koji je poziciju napustio kada se u srpskim medijima počela problematizirati ova banka. Ipak, osoba u koju se prst najviše upirao jest Pupovac. Spekuliralo se i kako je banka pojedinim političarima poslužila kao poligon za izvlačenje novca, a prema tvrdnjama dioničara bankom su rukovodile osobe koje su same sebi dodjeljivale visoke plaće, koje su u simbiozi s lošim plasmanom kredita te niskim temeljnim kapitalom dovele do višemilijunskih gubitaka.

‘Strašno je to’

“Strašno je to, isprva sam mislio da je osnivanje ‘Tesla banke’ dobra ideja, jer se tako trebalo pomoći srpskim povratnicima da pokrenu svoj posao i da se s druge strane poboljšaju odnosi Hrvatske i Srbije. Cijeli projekt vodio je Milorad Pupovac. Vjerovao sam mu, pa sam za osnivanje banke dao dva milijuna kuna, a nagovorio sam i kolegu iz Baranje pa je i on dao dodatnih 250 tisuća eura, no nakon toga, nitko me više nikada nije zvao ni informirao o tome što se događa s bankom”, tvrdio je svojevremeno slavonski kralj šećera Marinko Zadro za Dnevno.hr, ali niti na njegove tvrdnje nitko nije reagirao, iako je i sam iskazao sumnju u to da je novac išao u Tadićevu Demokratsku srpsku stranku. Jednako tako prešlo se i preko prozivki Milana Rodića iz Srpske narodne stranke koji je izjavio kako je od početka bio skeptičan prema cijelom projektu, jer iza njega stoji Pupovac.

“Neka mi netko pokaže koji su to povratnici dobili kredit i koji su postali uspješni. Nema ih, a gdje su novci završili? Ne može novac tek tako nestati, ljudi koji dobivaju kredit su dužni ispuniti uvjete za taj krediit što znači da su dužni ispunjavati i obveze iz tog kreditnog ugovora. Uvjeravam vas da se ovdje radi o srpskoj Fimi mediji”, kazivao je Rodić, a protiv Pupovca je zbog Tesla banke dio predstavnika srpske manjine podizao kaznene prijave, dok je istodobno u medijskom prostoru vladao zavjet šutnje.

Što se dogodilo s kaznenim prijavama protiv Pupovca, nikada nije rasvjetljeno, no za pretpostaviti je da su iste odbačene. Je li Državno odvjetništvo ikada izvršilo izvide po pitanju ove, ali i drugih problematičnih priča vezanih uz Pupovca pitanja su na koja ni mi nikada nismo dobili odgovore od nadležnih institucija, a i sada po HDZ-u kruže glasine kako Pupovac utapa Miloševića da bi spasio svoju poziciju. S druge strane, nikada HDZ-ovci do kraja nisu prihvatili to što Milošević kao potpredsjednik sjedi u njihovoj Vladi. Od početka Plenkovićeva mandata upozoravali su ga da je to nedopustivo. ”Oko njega su se u HDZ-u danima svađali, posebno radi toga što je jedna od ideja bila da se ukine ministarstvo branitelja, srećom to je spriječio Tomo Medved pa su se izbjegli dodatni konflikti”, prisjeća se naš sugovornik te kaže da je Pupovac preko Miloševiće imao utjecaj na sve što se događa u Vladi, a samim time i utjecaj na premijera Plenkovića.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.