PUPOVAC SLAVI: Znate li tko je nova ministrica vanjskih poslova?

13.06.2017. 16:13:15

Marija Pejčinović Burić bit će nova ministrica vanjskih poslova, potvrdio je premijer Andrej Plenković. Dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova već nekoliko godina uspješno plovi vodama tog ministarstva. Marija Pejčinović Burić, sadašnja državna tajnica, bivša savjetnica srpskoga premijera Dačića ili ‘maloga Slobe’. Na toj poziciji radila je upravo na pomaganju i olakšavanju pregovora Srbije sa Europskom komisijom. U političke vode, odnosno u Ministarstvo europskih integracija ulazi 2000., u vrijeme koalicijske vlade, i to na poziv Ivana Jakovčića. Četiri godine provela je na mjestu pomoćnice ministra europskih integracija u vladi Ivice Račana zbog čega ima i simpatije SDP što je otvoreno potvrdio Arsen Bauk, a 2005. postaje i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, u kojem se zadržava do 2008. Nakon pobjede SDP-ove koalicije na izborima Pejčinović Burić od 2013. radi kao savjetnica za europske politike (na projektima koje financira Europska unija, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj i državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU te u državama europskog susjedstva). Tako je s bivšom državnom tajnicom Tamarom Obradović Mazal savjetovala i tadašnjeg srbijanskog premijera Ivicu Dačića. Pobjedom Andreja Plenkovića na izborima vraća se u MVEP te postaje državna tajnica.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.